Od svih varijanti za WC na brodu ipak mi se Ikino rješenje sa Odiseja II čini ipak najbolje za rijeku.
http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,3816.15.htmlBilo bi dobro ukoliko bi neko mogao detaljnije da opiše takvo rješenje.
Konkretno zanima me sljedeće:
1) Koja je debljina i prečnik cijevi koja se vari za dno, za odvod?
2) Ika je pomenuo klapnu na dnu ispod vodene linije. Zanima me kako se radi ta klapna, odnosno da li se ta klapna radi kao obicna klapna koja ide sa spoljne strane, s tim da se klapna otvara prema krmi, odnosno kad se camac krece naprijed da se klapna zatvara?
3)Da li je moguće na tu cijev povezati odvod sudopere i lavaboa u kupatilu ili je bolje raditi odvod sa bocne strane camca?
4) Kako se instalacija dalje veže na cijev koja se završava, konkretno kod Ikinog ODiseja II, na 20 cm iznad vodene linije? Zanima me kakve cijevi se spajaju na tu metalnu cijev, da li idu obicne plasticne cijevi kao za kucnu kanalizaciju?
Kod Ike sam vidio da je baltik WC solja povezana sa cijevnom instalacijom gumenim crijevom za cijevi za odvod, i nije mi jasno kako je riješen dio od metalne cijevi do

šolje.
5) Ika je pomenuo odusak. Kako se radi odusak? Koje je najednostavnije rješenje?
6) Imam ideju za kupatilo, mogla bi po mjeri konketnog toaleta na camcu da se uradi kada od poliesterske smole sa odvodom na dnu. Na dnu bi mogao da ide drveni patos (kao pajola) od deking drveta, da se ne bi gazilo po kadi direktno. Kada bi imala direktan odvod sa bocne strane korita. Morala bi da bude uzdignuta toliko da se sa strane moze provjeriti citav sistem s vremena na vrijeme.
7) Da li je dovoljna jedna jaka pumpa sa direktnim usisom iz rijeke ispod vodene linije da puni vodokotlic, da sluzi za lavabo u kupatilu, na kome bi bila cesma sa tusem, sudoperu? Da li postoji mogućnost da ta pumpa ima dva prekidaca, jedan u kupatilu jedan u kuhinji i da se uključuje po potrebi?
Nadam se da ce biti odgovora na mojq pitanja?
Bilo bi dobro ukoliko bi se u odgovorima kopiralo pitanje i broj pitanja da bi znali tačno na šta se odnosi.
Svima se zahvaljujem unaprijed