E, ovako treba... > Elektrika
Potencijalna štetnost rada brodskog motora u leru/u mestu
Terca:
e da, to je već zdrava diskusija.
Brodski motor "klasične" konstrukcije naravno ima termostat, sa tom razlikom da je (ako govorimo o onom otvorenom iliti direktnom hlađenju) on smešten uvek na izlasku vode iz glave, i tamo se spajaju voda koja kroz prolazi kroz motor i voda koja direktno ide u izduvnu granu (vode mora da bude više nego što treba, više nego što propusti otvoren termostat). Termostati su reda 45-50 stepeni maksimalno jer već na 55 počinje značajna evaporacija soli iz vode i stvaranje krečnjaka.
Spram toga se projektuje hlađenje motora, i dodaje se zahtev da razlika temperature vode na usisu i na izlazu ne treba da bude veća od 10tak stepeni (da bi se motori i tim jednostavnim sistemom mogli rashladiti i u vodi blizu 0 stepeni i na blizu 30 stepeni jednako.
Termostati su relativno teško nabavljivi za starije motore a video sam radove domaćih stručnjaka koji ili skinu termostat (pod izgovorom "to ionako radi pothlađeno") ili pak nađu neki od kola koji mogu da se prestružu i ugode, bez obzira što oni otvaraju na reda 80 stepeni... ne znam da kažem šta je gore.
Međutim ja sam se malo igrao u dokolici i koliko sam merenjem temperature vode mogao da ustanovim, kad ga pustim da pućka u leru sa kopčom u neutralnom položaju za prvih pola sata taj termostat se i ne otvori ljudski, što može (a i ne mora) da znači da motor nije dostigao radnu temperaturu, a kad se redovno plovi, makar i na istom broju obrtaja, to se desi za par minuta.
Zaključak bi bio verovatno da su marinizirani automobilski motori, sa zatvorenim hlađenjem, ili vazdušare koji se inače često koriste i u agregatima, povoljniji za ovakvu corner-case upotrebu.
To je i razlog zašto sam pitao, malo da mrsimo, a u praksi normalno da kad god mi zatreba struje da ću ga pustim da pućka... da se zna ko je koga kupio.
Apropo pumpe za ulje, opet neki divni klasični motori to nemaju, nego bućkaju ulje... na mom motoriću postoji pumpa ali opet, nema tu nekog pritiska, a imao bih brdo pitanja i oko pumpi i oko ulja, malo me i strah me da to izvalim ovde sajkaca
djbtea:
pozdrav momci ja sam to josh na prvoj strani objasnio u kratkim crtama da ako je motor ispravan moze da radi dugo na ler gasu kao i kod automobila i podrazumeva se da ima pokazivac pridiska nivoa ulja ,tem,vode itd to da se dopuni akomulator dogreje voda u sistemu ko ima za tushiranje nikakav problemajd pozdrav .mada rekoh pored sada znatno jeftinijeg solarnog sistema nego ranije to je sad lutka bez problema sve ide naravno ko vodi o svemu racuna http://www.mojaladja.com/forum/Smileys/akyhne/kapa.gif
djbtea:
da ne ispadne da pricam u prazno pored glisera fyorda uvek sam imao i po jedan brod kao shto i sada posedujem to znaju stari forumashi sve najbolje pozdrav.
Mornar u kanalu:
Није проблем за рад у празном ходу за делове који се подмазују под притиском уља , много је веће хабање делова који се подмазују бућкањем . То су цилиндри , клипови и карике који се подмазују центрифугално уљем које у окретању избаци радилица т.ј коленасто вратило . Тако ако су мањи обртаји , наравно да ће и слабије подмазивати те делове , што опет наравно доводи до појачаног хабања и краћег века мотора .
djbtea:
Izvinjavam se neznam o kom motoru i na koji mislish uobicajeno koliko je meni poznato motor podmazuje ulje preko kanala ,magistrala koje iz kartera crpi ili ti goni ,vuce uljna pumpa i u zavisnosti od stanja motora mislim i na radilicu i klipove ,klipnjace pesnice lezajeve itd da neredjam i uljne pumpe i cistih magistrala kao i rashladnog sistema ako je sve to ispravno radice dovoljno dugo da mu nishta od toga navedenog nece smetati .Inace kada upalite bilo koji motor osim ko ima sauh ili ti sauk mislim na benzinske motore a grejace na dizem motorima obicno motor radi jedno izvezno vreme na ler gasu dok se ne postigne odredjena temperatura ili priblizna i laganim gasom krecete u pogon mislim izvinjavam,se ja sam samo jedan muzicar ali koji ima i druge diplome pozdrav ziveli i shto vishe na vodi to bolje
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju