E, ovako treba... > Elektrika

Potencijalna štetnost rada brodskog motora u leru/u mestu

<< < (6/7) > >>

Dora:
Postoje takvi motori, i danas neki kompresori rade na taj sistem bućkanja ali je to starije i od mene tako da ne bih to razmatrao :)

@Terca
Sa druge strane zanima me to oko radne temperature motora i termostata koji se otvara na ispod 60 stepeni. Stvarno nemam iskustva sa mariniranim motorima mad sam se davno spremao da ih pravim hahaha
Šta je svrha rada na 50 stepeni? Ima li neke literature? Moj prvi cilj na brodiću je pravljenje zatvorenog sistema hladjena ako ga već nema.

Mornar u kanalu:
Колико тих савремених мотора има бризгаљке за подмазивање цилиндара ?... Уграђују се у доњи део блока испод цилиндара  , постављене су да када  клип дође у ДМТ  не може да их оштети , обично на репу клипа постоји прорез да се то спречи ,  тако да су оне увек окренуте у једном правцу и то подмазивање није тако обилно да облива цео цилиндар . Из праксе после растурених око најмање 1000 мотора највише се хаба сам врх цилиндра где настаје онај зарез који обично код похабаних мотора можеш ноктом да закачиш  . Мерењем компаратером са субиторима се лако утврди да је ту доста веће хабање него у средини цилиндра што је опет посебна тема . Наравно један од узрока је што си ту јавља највише трења на суво које и да има те бризгаљке оне не могу да подмажу тај део јер је недоступно за њих .  Пошто видим да су неки поменули овде савремене моторе које већина нема на својим пловилима (euro 5 i 6 ) за њих је још погубније да раде на празном ходу или "леру " зато што се издувних гасова враћа поново у усисни грану преко EGR вентила који је отворен само код делимичној оптерећења ( празан ход и кочење мотором ) . У том режиму се највише наталожи нечистоћа у усисни систему а такође и издувним ( партикуларни или DPF филтери ) који узрокују , прљање и тотално зачепљење , такође хабање моторних уља па им је тиме скраћен век употребе (интервал замене ) . То можете сада наћи скоро код свих произвођача уља као препоруку ( за возила јавног превоза и нека друга која имају доста радних сати у празном ходу " леру" ). Такође загревање мотора на празном ходу је без ефекта , само кад је хладан треба избегавати нагла оптерећења и високе обртаје док не постигне радну температуру , тако да није препоручљиво да мотор ради дуже време у празном ходу ( оптимални обртаји сходно обртном моменту = дуг век мотора ).Као што рече човек да је музичар ето и ја пратим музику "sus" мотора 40 год . и то су моја искуства , наравно да код нас све има више "димензија" пошто  неко увек мери одока . Ипак је машинство егзактна наука и може све да се докаже поготово са овим савременим алатима и литературом које сад имамо .

broker975fx:
Mornar u kanalu, Dora i vi koji ste u struci hajd malo objasnite onaj fenomen, odbeglog dizel motora tj runaway. Ono ludilo kad ode u sumanute obrtaje, imali smo i nase autobuse sa istim problemom. Sta se tu desi pa dodje do toga, malo je of tema al jbg:)

Mornar u kanalu:
Није то феномен , обично код мотора који на испаривач ( ибер- лауф ) избаце део уља у усисник , мотор усиса и уље почне да сагорева као гориво у том моменту мотор оде у превисоке обртаје (ибертуру ) . Могуће га је само угасити запушавањем усиса  .
 Хтедох рећи да се то дешава код лоших мотора т.ј. код оних што "дувају" .

Dora:
Brizgaljke za podmazivanje cilindra ima malo motora, mahom turbo ili jaki motori. Ja sam ih dodavao na moj motor pošto nije imao a hteo sam da ima :)
99% motora podmazuje cilindre i klipove kroz klipnjaču, na malu pesnicu izlazi ulje (zato je bitno da ima odgovarajući pritisak) a na uljnim karikama je klip prorezan tako da one odnose ulje na gore a srednje (brisajuće, svlače ulje (višak) na dole.

Uzrok iberture (motor ide u prekomerne obrtaje) je dodavanje goriva mimo brizgaljki, znači nekontrolisano. Ulje je gorivo a nalazi se u cilindru mimo dizni ako su karike kako reče kolega loše i ode previše ulja gore iznad čela klipa. To je već izduvan motor.. Drugi način je da su loše gumice ventila (tefloni) pa tu nacuri ulje pored stabla ventila i eto belaja... Treći a možda i najčešći način je kad crkne turbina, nakaki ulje u interkuler a onda se to dopelja do cilindra i eto vatrometa. Pre ove korone sam na Horgošu gledao audija kako se zaleće i odvali haubu kad je rokno hahaha srećom svi su davno pobegli..

Zašto se to dešava, dizel za razliku od benzinca radi na količinu goriva. Znači usisna grana totalno otvorena a pedala gasa reguliše gorivo.. Pustiš gas nema goriva i motor se "udavi", dodaš gas povećaš gorivo i motor proradi.  Tu je začkoljak, ako dobija gorivo on će dizati obrtaje jer ima dovoljno kiseonika za sagorevanje i sve će više usisavati ulje što su  veći obrtaji i podizati obrtaje dok se bukvalno ne razleti motor.

Benzinac ima leptir na usisnoj grani kojim se preko pedale gas reguliše protok vazduha. Pustiš pedalu, začepiš usisnu granu, nema kiseonika i motor se gasi. Dizel sa iber turom se može ugasiti samo na taj način, zatvoriti usisnu granu ili nekako ukočiti motor ali to mora na vreme da se krene, kad se zaleti teško se zaustavlja... Uglavnom ispravan motor neće nikad nadrljati po ovom pitanju...

U to ime to je projekat broj dva, ugradnja retardera da se ugasi motor....

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju