E, ovako treba... > Elektrika

Potencijalna štetnost rada brodskog motora u leru/u mestu

(1/7) > >>

Terca:
i još da zamutim malo, treba nam stav vrhunskih poznavalaca motoristike:
koliko je opravdano masovni koristiti motor sa alternatorom kao agregat, u leru, a ne u toku plovidbe... to je daleko van projektovanog režima rada za jače motore, koliko je preporučljivo i kada, koji su nedostaci... na koji način i na kojim obrtajima se to radi optimalno... koji su kriterijumi da se doda agregat... da li su svi motori u tom pogledu isti... ima milion pitanja, lepo bi bilo da neko ko se razume sortira misli (možda je za posebnu temu, znaće to administratori)

Bakara:
Evo nove teme, da malo prodiskutujemo a potencijalno i naucimo nesto.

Sa moje tacke gledista, ako brodski motor na leru ima dovoljno podmazivanje i hladjenje, ne vidim sta bi mu smetalo osim sto bi se tu nakupilo dosta radnih sati..

dell_mare:
Fina tema. Ja sam imao sinoć situaciju posle oblačnog dana (a sa samo 100w panelom) da moram da upalim brod na motorni acc pa tek onda vebasto preko njega, jer grejanje vuče struju dok se ugreje gorionik. Tako da mi je motor jedno pet minuta radio kao agregat za pokretanje grejanja koje i nije vezano za motorni sistem već samo elektro. Što se tiče brodskog motora kao agregata, ko bi trpeo toliko dugo vibracije na brodu?

djbtea:
ko ima dobar brodski motor u svakom slucaju za pomoc je boli i manje bucniji od agregata, a naravno da uz njega solarni sistem je mamara, a sada i nije toliko veliki rashod kao nekada u zavisnosti od velicine i potreba na plovilu  pozdrav. 114 114 harm sajkaca

Misha D:
Koristim vise agregat nego brodski dizel motor za dopunu akumulatora.
Kod koriscenja  motora ima dve prednosti:
- alternator mi daje 14.3 V, dok benzinski Zipper agregat daje13,8V ( te napone regulise punjac Waeco 12V25A sa 4 nacina punjenja).
Vlasnik firme Akumulator-shop mi rece pre neki dan kada sam od njih kupio NBA italijanske duboko praznece kiselinske polutrakcione akumulatore od 110Ah da bi se  oni kompletnije i brze punili na strujama blize i nesto preko 15V nego onim oko 14V.
- bojler na plovilu ima sistem grejanja vode na 220V kada je u marini i preko razvoda cevi sa toplom vodom iz motora , tako da radom motora pored punjenja akumulatora, dobijam i vrucu vodu koja mi mnogo znaci u hladnim visednevnim danima boravka negde u divljini.

Kako se taj rad na leru odrazava na motor ne znam ali iskopcavanjem kopce moguce je broj obrtaja dizel motora malo povecati (sa 1.000 na 1.500, naprimer).
Negde procitah da dizel klasicnim motorima vise prija rad ne visim obrtajima.
Za benzinske verovatno vazi drugacije pravilo, a mozda i ne vazi.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju