E, ovako treba... > Elektrika
Potencijalna štetnost rada brodskog motora u leru/u mestu
djbtea:
Misho apsolutno ste u pravu ,to sam i ja rekao motor kada radu na ler gasu je neuporedivo tishi udobniji od svakog agregata a ima i vishe funkcija.Da radi i ceo dan nishta mu nesmeta to provereno znam zato shto maistori kada sklope motor ili u firmi upale i ostave na leru dugo da radi bash dugo pa posle toga ponovo preshteluju i predaju vlasniku .Izvinjavam se pricam o stabilnim a ne vanbrodskim motorima,i kao shto neko rece promeni se regler ali meni je moj drug svoje vremeno na Volvo motor stavio veci alternator novije generacije tako daje skoro duplo jaci stari je imao 60 a ovaj100 amper
casa punjenja radi ako sam se dobro izrazio pozdrav
Misha D:
Brodski dizel motor ima isti protok rečne/morske vode za hlađenje i kada se startuje i kada radi sat-dva, tako da sporije postiže radnu temperaturu od dizel motora za kola, jer impeler,tj.pumpa za vodu radi konstantno sa istim brojem obrtaja.
Koliko to utiče na dugovečnost motora, trošenje četkica alernatora, akanje anlasera.... je samo neko od pitanja, a takodje nabija se satnica, pogotovu bitan podatak kod onih plovila kojima intrumenti rade precizno , jer je satnica jedan od bitnih dokaza o predjenoj kilometraži, što uvek nije adekvatano baš iz pomenutog načina korišćenja motora kao agregata.
broker975fx:
Ja na mom starom torpedu imam jedan ventil kojm mogu da podesim kolicinu vode ne zavisno od izduvne grane. Pa tako kada je napolju vruce otvori se skroz ventil a ako je hladno smanji se protok kako bi motor brze dosao na svoju radnu temperaturu
dell_mare:
Ja uopšte nemam vodeno hlađenje nego oplatni sistem pa zavisim od temperature rečne vode koja hladi cevi i kojima kruži vrela voda iz motora. Zauzvrat lako postiže radnu T.
mesechar:
Evo malo mojih saznanja . Iskustva nemam previse nisam imao potrebe da punim akomulatore na pogonski motor ali....pronasao sam na Hrvatskom forumu da je drzanje motora na leru ili veoma niskim obrtajima pogubno za motor jer je podmazivanje kroz transvezale motora radilice itd na samoj granici protoka a za vremesne motore kojima su povecani zazori na lezajevima jos opasnije . Onda naravno kad je ulje hladno ili pregrejano razliciti su stepeni podmazivanja. Drugi problem je naravno stvaranje garezi na ventilima usled slabog potiska izduvnih gasova. Oni ne koriste motore za punjenje nego za veoma sporo kretanje tj panulanje i svuda sam procitao da obavezno za panulu koriste pomocne motore malih snaga 3-5 konja koji rade sa svojih pola gasa da bi postigli kretanje koliko veliki motor. Naravno nije stetno po malo koristiti motor i dopuniti akomulatore koji su kriticno prazni, ali i tu dolazimo do jos jednog detalja a to je da veliki alternator bije 50 60 ili cak i vise ampera prilikom punjenja i to na 14,4 v sto nikako ne prija dublje ispraznjenim akomulatorima.Desetak ampera struja punjenja je maximalna za sigurno filovanje kiselinskih akomulatora za duboko praznece ne znam. Mada i tu sam skoro kupio dva exide sprinter akomulatora gde se preporucuje napon punjenja 13,8 volti.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju