E, ovako treba... > Elektrika

Potencijalna štetnost rada brodskog motora u leru/u mestu

<< < (2/7) > >>

Drivee:
Ja sam vise puta punio akumulator za auto(ostavljena svetla upaljena) na honda 20. Spojim, upalim i na leru mi puni sa 13.7V. za sat i po potrosena 1l benzina, mozda malo jace i uglavnom je vec spreman za anlasovanje.

Terca:
ajd da pojasnim šta je pitanje:
svi znamo da može tako da se puni, da nije skupo... nije u pitanju regulacija punjenja, može se promeniti regler, može se dopraviti pobuda na diodnoj ploči alternatora na sto načina d ase dobije ma koji napon, spram akumulatora koji se koristi. NIsu u pitanju ni brendovi akumulatora...

Pitanje je sledeće: ako se motor koristi za punjenje, u leru, na malom broju obrtaja, ne u toku ili posle plovidbe, bez opterećenja... u tom režimu motor jaaaako teško dostiže projektovanu radnu tačku, tj. radnu temperaturu. Primer koji imate lako da proverite je recimo automobil, startujte motor, ostavite ga u leru na parkingu i čekajte da se digne temperatura antifriza na 90 stepeni... čekaćete jedno veoma duuuuugačko vreme.

I upravo zato, tako motor radi praktično pothlađen, i postoje teorije koje kažu da mu je i ulje nedovoljno zagrejano i da se motor slabo podmazuje, bez obzira što mu uljna pumpa radi, očitava se pritisak ulja na cageru itd... odnosno motor se tako ubrzano haba. Ako se to često i dugo radi skraćuje mu se radni vek (tako kaže ta teorija).

A pitanje su: da li teorija stoji, ako stoji da li zaista i kada takva upotreba postaje opasno, koji su motori više a koji manje osetljivi, ako se to već radi kako bi bilo najbolje da se radi itd.... ima prostora za ozbiljno teoretisanje i mrsomuđenje.

Drivee:

Pitanje je sledeće: ako se motor koristi za punjenje, u leru, na malom broju obrtaja, ne u toku ili posle plovidbe, bez opterećenja... u tom režimu motor jaaaako teško dostiže projektovanu radnu tačku, tj. radnu temperaturu. Primer koji imate lako da proverite je recimo automobil, startujte motor, ostavite ga u leru na parkingu i čekajte da se digne temperatura antifriza na 90 stepeni... čekaćete jedno veoma duuuuugačko vreme.

To je tacno, ali samo zato sto se motor greje brze na vecim obrtajima, a kada postigne tu temperaturu na leru, radice na leru i temperatura ce biti konstantno 90-95 i cak ce morati i ventilator da se pali da ga ohladi.
Naravno, ovo je za auto e sada za brodski motor ne mogu da komentarisem, nit ga imam nit poznajem materiju. U jedno sam siguran, da mu smeta rad na leru, ler na motoru ne bi ni postojao.

broker975fx:
Pa da radi podhladjen to je tacno ali sve jedno i kad kreces bilo gde prvo upalis motor da radi u leru neko vreme dok se ne spremis i odvezes pa tek onda krenes. Mislim da je bitnije da broj obrtaja ne bude manji dok je motor i tecnosti ne postignu neku radnu temperaturu. Po meni laicki mislim da mu 10 minuta lera nista ne smeta a zatim neki lagani gas dok ne postigne temperaturu. Posle sta god da mu radis dok mu ne arcis obrtaje ne bi trebalo da mu smeta. Komsija kamiondzija upali veliku Skaniju od Budimpeste do Lisabona je vise ne iskljucuje:)

Misha D:
Ajde da pojasnim moj odgovor, mada naslov teme nije adekvatan zelji pokretača i prakitčno upućuje na do sada date odgovore (možda prikladnije:Potencijalna štetnost rada brodskog motora u leru, tj.mestu)
štetnost rada na leru ne znam kao što i napisah, ali sam objasnio korisnost upotrebe brodskog dizel motora kao agregata (što se i tražilo u temi), a to je istovremeno punjenje akumulatora i topla voda na mom tipu bojlera.
I jedna dodatna korisnost, pre svega za susedna plovila pa i za mene u kabini:u opšte željenoj tišini reke buka auspuha mog motora je prilčno manja od buke novog agregata od 1kw(koji obično radi 4-5h sa punim retervoarom), pa makar ga iznosio i na obalu što uvek nije moguće zbog eventualne kiše, nepristupačne obale, krađe...
Agregat obično koristim noću, pa ako mora da radi na pramcu plovila nije baš prijatno za spavanje ni meni,a ni okolini.
Zvučna izolacija brodskog prostora je solidno urađena.
Ipak, bez obzira na kvalietetan auspuh i izduvni sistem, uvek postoji rizik spavati u kabini kada je motor u pogonu, pa se opet vraćamo na korisnost i bezbednost rada agregata.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju