Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA

Jedrilica na rekama

<< < (4/6) > >>

Bolens:
Da, upravo tako. Zaboravio sam da pomenem i tu bitnu nezgodaciju sa jarbolom, kad hoćete da pristanete u hladovinu ispod nekog drveta, a zaboravite na taj "stub" koji imate, pa se upletete kao pile u kučine! Ali uz malo planiranja i opreza, naravno da se i to da izbeći.

Druga opasnost sa jarbolom je udar groma u vaš "gormobran" ali to ne spada u specifičnost jedrenja na reci pa ga ne treba ni posebno spominjati. Grom vas može drmnuti bilo gde, na otvorenom moru pogotovu. Ali i tada postoje tehnike kako se zašititi, i posadu i opremu. Svu vredniju navigacijsku opremu na brzinu počupate iz konektora u ubacite je u rernu!  357

Drivee:
Groma sam se uvek plasio stim da sam mnogo put na sred Dunava, oluja a ja u ALu ili Metalnom camcu. Kasnije sam cuo da i ako udari grom, samo se sprovede u vodu i nema ni stete niti se oseti. Ne znam koliko je to istina..

calypso2:
Da, tada bi brod trebalo da se ponaša kao "Ferardijev kavez" i osim elektronike, ne bi trebalo da bilo ko strada...
Pu pu pu daleko bilo da se bilo ko od nas uverava u ovu teoriju  114 eek

Dora:
Tako je, nema nikakve opasnosti ako su unutra broda ili auta svejedno. Dok sam popravljao elektro lokomotive trebalo je dosta vrmena da se naviknem da prolazim pored uvodnika od 25K volti na 30 cm od nosa,  deli obična žičana  baštenska ograda :)

Zato kad munji i seva unutra u brodić i nema opasnosti. Treba isključiti elektroniku u bilo kom obliku jer može da strada.

zankiki:
Ovo važi samo za metalne brodove ili sve?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju