Ajde da malo zakuvamo korisnim a malo poznatim podaTcima

Pumpa koju nameravaš da ugradiš je odlična i korisna stvar, treba je ugraditi, ali svakako nije neki poseban elemenat bezbednosti sve dok ima i lišća kada je oluja i duva vetar (a to je uvek). Ja znam za dva čamca u NS koja su potopljena u takvim okolnostima, a pumpa je doprinela da vlasnici imaju lažan osećaj sigurnosti, stanuju na 500 metara vazdušnom limijom od priveza i svaki dan došetaju na dunavac, osim kad pada kiša

Meni se čini da je 150e za pumpu mnogo, to na aliexpressu košta 20 (i da, sad očekujem da bude neka lavina popišavanja kineske robe i to mi je sasvim

, na tebi je da proceniš zrelost tehnologije, kao i u slučaju solarnih panela, kontrolera i svačega drugog sličnog, a iz prošlog veka).
Onda, još malo grube a možda interesantne matematike: takva pumpa troši oko 3A kad radi a kapacitet im nije manji od 600 galona na sat, iliti 2300 litara (u najgorem a teorijskom slučaju). U realnom slučaju (izmemereno u plitkoj vodi) to je upola efikasno, pa 1Ah kapaciteta akumulatora predstavlja bar 100 litara vode koja se izbaci iz čamca koji opet ima površinu od oko 10 kvadratnih metara, iliti 10mm vode po kvadratnom metru.
Srednja mesečna količina padavina ja najveća u junu, negde je oko 80-90mm... maksimalne dnevne zabeležene padavine u NS su 50-60mm, ne sećam se tačno... A to praktično znači da sam kapcitet akumulatora nije preterano bitan, sa raspoloživih nekih 8Ah pokrivaš dobrih mesec dana, a pojedinačnu salauku i lakše od toga.
Izbor koji si napravio , a sveo si ga na dva akumulatora: oba su starterska a ti nemaš anlaser na motoru. Oni se (bez trajnih posedica- duboke sulfatizacije ploča) ne prazne preko 30% i treba stalno da su puni. Pritom su klasični olovokiselniski pa imaju samopražnjenje oko 10% kapaciteta na mesečnom nivou, a budući da će preko leta stajati na 40 stepeni to sigurno biti slučaj. (OBRATITI PAŽNJU: samopražnjenje akumulatora je veće leti nego zimi, jer je veća provodnost tečnog elektrolita).
Ti imaš 40 motosati godišnje sa najkilavijim mogućim punjačem (da se ne lažemo, čim na akumulatoru malo trgne unutrašni otpor- tj. kad se puni, deklarisano maksimalno punjenje sa ispitnog stola postaje bajka), i to sa relacijama koje ne prebacuju 15 minuta, pa to znači da će akumulator biti počesto poluprazan, sulfatizovan, odnosno skraćivaćeš mu značajno radni vek. To je i razlog zašto mnogim ljudima na čamcima brzo riknjavaju akumulatori a oni samo prde o nekvalitetnim proizvođačima.
Dobra vest je da se za vek starterskog akumulatora kaže da je gotov kad mu opadne vršna struja (kad ne može da startuje motor) a to tebi i ne treba jer nemaš anlaser, a i kad ga budeš imao to je igračka od anlasera, nije ni mlađe dete od onih u kamionima i starim dizelašima... Nekakav, a opet dovoljan kapacitet ostaje raspoloživ.
Dodatna dobra vest je da će pri takvoj eksploataciji akumualtor moći da se popravlja desulfatizacijom i ekvalizacijom (to važi samo za klasične akumulatore za tečnim elektrolitom a takve si predodabrao) jer je struja potrošača minimalna (bliska je struji potrošnje jedne dvadesetine nazivnog kapaciteta za koju se inače deklariše kapacite, C/20), neće biti korozije rešetke na pločama, i jedino što može da se desi je da mu opadne blago vršna struja, koja tebi i ne treba jer, opet, nemaš anlaser.
Ovde sam vam sad nabacio nekoliko ključnih reči za pretragu i za učenje o akumulatorima, uopšte o elektrohemijskim izvorima struje

Da se vrnemo na temu: Recimo, u junu ćeš potrošiti 8Ah na pražnjenje vode, još 5Ah iscuri samo od sebe, sa onim koliko i čime se vozaš nadoknadićeš pola od toga, odnosno akumulator 50Ah će biti ispražnjen 15%, ostali meseci nisu baš takvi, manje ima kiše, pa računam da će za laku sezonicu od 5 meseci (maj-spetembar) stanje akumulatora biti 50-60%, onda ga puniš, desulfatizuješ, ekvaliziraš i udri nanovo.
Namerno nisam napisao ništa o alternativama, stacionarnim baterijama, AGM, VRLA, trt-mrt... jer to nisi ni pitao

Obrati samo pažnju da ako ne kupuješ akumulator u specijalizovanoj radnji koja ima baterisjku stanicu i održava baterije na rafovima na lageru, pre nego što ga tutneš na čamac bar ga napuni kod kuće, akumulatori se samoprazne...
Suma sumarum: za tvoju pumpicu (samo pumpicu!) bolji izbor od ta dva ponuđena je JEFTINIJI akumulator. Česta provera stanja akumulatora se podrazumeva zbog prehodno napisanog. I dodatno cela računica pada u vodu i mora ispočetka ako odlučiš da zavrneš i neku muziku na taj akumulator

I još sumarum, osim ispolca koji je obavezna oprema na čamcu, mnogo je zgodnije za izbacivanje vode da uzmeš onaj lepi mekani žuti sunđer sa malim rupicama koji se koristi za ležajeve, dimenzija recimo 10x20x30cm, time se čamac prazni najbrže, jednim stiskom sa dve (može i ženske) ruke izađe pola lite vode, voda se ravnomerno i kompletno kupi i sa mesta gde ispolac ne prilazi, nema tragova od grebanja i tako to. Odeš lepo u neku sunđeranu (Makis kod Temerinskog mosta ili Dapsi u Gundulćevoj), kupiš neke restlove i da te vidi bog.
I još još sumarum, svakodnevno obilaženje ne mora da bude teret, može dabude i privilegija ako se dobro organizuješ.
Malo sam ovo editovao par puta da brojevi budu egzaktniji, da bude lakše razumljivo (u originalu bilo je grešaka u vezi sa pumpicama)