Pa gde si Zoki VIDRO stara :) Nema te još od vodostaja 37 i grebanja kobilice na klupu Štranda

Na početku, u predstojećoj sezoni ti želim minimum troduplo više sati na vodi.
Kada je reč o čamcu i problemu, nadam se da će rok za ispostavljanje novog biti ispoštovan pošto si se odlučio/izborio za opciju zamene kompletnog. Meni je ta opcija bila "nekomforna" na neki način te je nisam ni zagovarao, mada bi bilo lepo ponoviti ponovo sezonu novim plovilom. Kad kazem nekomforna, ponovna registracija cimanje, pa gde je tu onda i lepljenje nalepnica :D Jedino ako moze da se prepakuje pločica i to izbegne, bilo bi cool. "Prekucavanje" plovila :D
Šalu na stranu, nema na čemu za sve aktivnosti koje smo obavljali zajedno, na forumu i privatno smo upravo tu zbog toga da služimo jedni drugima i narodu.
Kada je reč o nekim tvojim pitanjima, ićiću hronološki:
- Pumpa za izbacivanje vode. Kao što znaš i pročitao si u mojoj temi, pumpu mozes kupiti u kojoj god nautičkoj radnji samostalno ili preko neta. Ja imam samo pumpu, dok ukoliko želiš da automatizuješ stanje to vršiš ugradnjom plovka. Postoje raznorazne varijante te možeš da vidiš koja ti paše. Svaka od njih ima neku "falinku" ako mene pitaš, ali mogu da ferceraju uz minimalno nadgledanje čamca ukoliko imaš uslova, a kontam da imaš. Problem svara prljavština u vodi, perje, lišće koja "glavi sistem" itd.
Pripremu za pumpu tog tipa može da ti odradi majstor koji izrađuje čamac. Meni je priprema odrađena i zadovoljan sam. Takođe, može da se odradi i ležište za akumulator. To meni nije naplaćeno. Stoga, ne znam o kakvoj pumpi je reč kod majstora, ali 150e je meni previše za ova rešenja koja sam gore pomenuo. Stoga treba videti šta on nudi i informisati se.
Akumulator je posle toga lagana stavka. Imaš ih tonu na KP za čamce, pronaćiće se nešto ili polovno ili novo. USB izvod ti veruj mi ne treba. Bar meni nije zatrebao celog leta, a imam i izvode iz boksa napolje. Eksterna baterija kojom pokrećem pumpu je uvek tu u boksu, kad zatreba punjenje izvadiš i puniš.
To sto lopata oštećuje čamac je redovno stanje. Neretko ćeš u zavisnosti od nagiba čamca (mada si u prednosti jer imaš teži motor), morati uvek da dodatno izlopataš jer određena količina vode ne može da se ulije u pumpu ili je ispod plovka.
Ako količina padavina u kritičnom periodu bude kao i prošle godine, ja ću biti presrećan, jer meni automatizacija zaista nije bila potrebna, a nisam ni baš izbacivao vodu svaki dan, već povremeno i posle toga uživao u vožnji. Nije mi u sezoni potrebna ni cerada o kojoj sam razmišljao u startu.
To što ti je voda ušla u boks možeš da rešiš tako što ćeš reći proizvođaču da ti luftere digne na veću visinu ili ih stavi na drugo mesto ako ima prostora. Primer kod novog Tajmena:

- Tenda. Mislim da smo ovo pitanje već rešili ili nismo? Tenda je potrebna, nameštaš je pošto nisi ribolovac iznad krmenog dela više (da štiti vozača i prvu klupu eventualno), model kao moja. Nema potrebe nizakakvim skidanjem ili demontažom. Preklopna je. Zatvara se i otvara za 3 sekunde. Kopletno sikidanje sa čamca 2,5 minuta, ukoliko je to potrebno a nije. Ja sam moju skinuo kada sam izvlačio čamac.
- Antialgin. I posle ekcesa koji se dogodio sa čamcima ja i dalje ne vidim nijedan racionalan razlog za korišćenje antialgina ukoliko se čamac održava adekvatno i skidaju alge i školjke tokom sezone (što nije neki napor), kao i na kraju sezone kada ga vadiš. Ja sam moj očistio i bio je kao staklo. Ono što je veoma bitno je što očigledno izrada nije više kao što je nekad bila pa proizvođači zbog dodatne zaštite zagovaraju antialgin jer prajmer koji ide u tom slučaju povećava postojanost materijala koji je korišćen tokom izrade. Taj deo mi se nimalo ne dopada. A da ne pričamo takođe i o zaradi koja postoji kada se odlučiš za tu opciju.
Da se proizvođač nije ponudio da sam o svom trošku stavi antialgin na moj po popravci, ne bih ga stavljao ni ove godine, ni posle popravke. Takođe, veoma je bitno što će on možda i "zamaskirati" neke eventualne probleme u budućnosti, ili ih prolongirati o čemu treba razmišljati. To bi bilo neko moje mišljenje koje sam stekao i u razgovoru sa ljudima, a i u čitanju raznih iskustva.
- Stolice (grčke). Možeš da ih kupiš u Veru. Pošto nema u NS a ima u BG, mogu da ti poteram prvom prilikom kada se pojave u prodaji tokom letnjeg programa, samo reci količinu...
- Daske. Nije valjda da praviš drvene pošto pominješ stolara? Daske plastične. Video si kakve su moje, pravi proizvođač. Podnele mojih 120Kg + 10 piva u svakom trenutku, čak i pod gravitacionim silama od 2,5 promila. Ne zahtevaju lakiranje, ne trule, modernog su izgleda, imaju na sebi grip sloj i uklapaju se u plastiku čamca
- Sidro. Video si moje, kupiš isto sa 30m konopca, vežeš za prednji deo sa "vezica gedžetom" i miran si u svakom trenutku i na svakom mestu. Ja sam se kačio i na otvorenom Dunavu i u rukavcima, nema zime. Za obalu ne koristim sidro već metalni nosač za suncobran (Vero). Nabiješ i ne misliš... Prektičnije za pranje, pakovanje i vezivanje. Dok sidro izvučeš iz boksa, razmotaš kanap, ja već pijem drugo pivo i slušam "borbene pesme" :D
Što se tiče Slankamena i ja bih išao ove godine, samo da nađem uzvodnog donora lipicanera od jedno 5-10 komada i sve je rešeno :D