Nautika opšta... > Iskustva sa vode

Saradnja U.G "Moja Ladja" i Udruzenja profesionalnih ladjara Srbije

<< < (4/16) > >>

LSI:
Добро вече свима.

Ево, укратко да известим да је договорени састанак реализован. Нашли смо се у марини 4. Јул и лепо се испричали.
Сложили смо се да има разлога да наставимо да се дружимо и да има ствари на којима можемо заједно да радимо.

Наши пријатељи из Удружења професионалних лађара (УПЛ) припремиће текст о стварима које треба знати кад се излази на воду.
Текст би требало да буде од користи свима, а верујем да ће бити посебно користан онима који се припремају за излазак на испит за управљача моторног чамца.
Идеја је да то буде серијал текстова које ћемо објављивати на њиховом сајту али и на сајту нашег удружења.
Договорено је да колеге из УПЛ-а припремају стручни део текста, а ми ћемо радити обраду и припрему за објављивање.

Разговарали смо и о могућности да наутичари помоћу мобилних телефона имају могућност праћења радио саобраћаја на службеном 16. каналу, коју ће наше удружење приказати окупљенима за округлим столом на сајму наутике за неколико дана.

Након лепог и пријатног дружења, разишли смо се с договором да кренемо се реализацијом овог што је договорено, а да с временом сарадњу проширимо и на друге области.

MiletaStamat:
Konstruktivno i prijatno druženje. Šteta što nije bilo više učesnika, ali za početak dobro i ovoliko. Ideja sa slušanjem 16 kanala je odlična ako se realizuje biće super. Svi imamo mobilne teefone dok radiostanice malo ko.  Koliko sam razumeo Bećara preko te aplikacije moći ćemo da slušamo nautički kanal, ali nećemo moći da se javljamo da ne bi neko to zloupotrebio, zagušio radio vezu i remetio vodni saobaćaj. ali i to je dobro čućemo ako se neki brod približava i na vreme se bezbedno skloniti. Idemo dalje.

STG:
Zahvalicu se na dobroj volji i pokazanoj zelji za dalju saradnju, kao i lepom popodnevu.

Da se sledeceg puta okupimo u malo vecem broju...

broker975fx:

--- Citat: MiletaStamat  25, 03, 2018, 22:21:56 posle podne ---Konstruktivno i prijatno druženje. Šteta što nije bilo više učesnika, ali za početak dobro i ovoliko. Ideja sa slušanjem 16 kanala je odlična ako se realizuje biće super. Svi imamo mobilne teefone dok radiostanice malo ko.  Koliko sam razumeo Bećara preko te aplikacije moći ćemo da slušamo nautički kanal, ali nećemo moći da se javljamo da ne bi neko to zloupotrebio, zagušio radio vezu i remetio vodni saobaćaj. ali i to je dobro čućemo ako se neki brod približava i na vreme se bezbedno skloniti. Idemo dalje.

--- Kraj citata ---

Pa ne razumem sto ne kupite radio stanice, ima ih i ovakvih i onakvih, skupih i jeftinih ali svaka ce vrsiti funkciju makar to bio i onaj mali zonton ili tako nesto.

LSI:
Брокеру, станица као што је била Зонтон баш и нема много а да су нама доступне. Мислим, пре свега, доступне по цени и по расположивости.

На пример, ја имам Зонтон али не могу да заменим батерију јер се тај тип више не производи. Дакле, сад ми је време за које могу да користим станицу веома ограничено и морам да је допуњавам у току вожње.

На великом чамцу и броду има много простора, али на малим, отвореним чамцима као што је мој, нема баш много места и за станицу и за пуњач и за сонар и за навигацију и све остало што бисмо волели да користимо.
Колико сам од оног Бугарина, Петра, чуо, Зонтон се више не производи.

Осим цене и доступности, да би неко користио радио станицу, потребно је да има положен испит за радиоаматера одређене класе.
Па онда треба да добије дозволу за употребу, а при том, треба и да региструје ту станицу и да сваке године плаћа одређену накнаду за то.

С друге стране, сад већ више и не знам човека у мојој околини који нема мобилни телефон.
За неколико десетина динара месечно потрошених за саобраћај преко интернета, свако с андроидом или ИОС-ом може на свом телефону да инсталира поменуту апликацију и да њом постигне све оно што је већ поменуто.

Од свега, најважније је то што, практично бесплатно, и без било каквих ограничења, свако може да активирањем апликације, чује кад се у његовој близини огласи неки бродар и да на време постане свестан да више није сам и да је потребно да обрати пажњу шта се око њега дешава.

Ми ћемо предложити колегама из других удружења ову апликацију, разговараћемо с представницима капетанија и ако идеја буде прихваћена, свако ко пожели моћи ће да је инсталира и да на тај начин сви заједно повећамо степен безбедности на води.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju