Prođoše praznici, pa je vreme da se polako krene sa radovima.
U međuvremenu sam nabavio Yamahu autolube od 20 konja da izguramo prvu sezonu, pa da vidim šta dalje. Yamaha ima anlaser, tako da će mi značiti ta opcija za startovanje, ali i za punjenje akumulatora.
Balast sam pomerio ka napred, i sad već leži bolje nego ranije:
Prvi planirani radovi se odnose na prepravku platforme.
Pošto se motor nalazi na samom kraju platforme, a daska na koju se kači motor zalazi jedno 10cm ispod platforme, onda se dešava da ta daska gura vodu. Kad je jaka košava, talasi prvo dolaze do motora koji je prilično udaljen od korita, pa tek onda podižu korito, što opet nije baš najpametnije. Zbog svega toga, odlučio sam da preradim platformu tako da motor dođe što je bliže moguće koritu, a da pritom može normalno da se nagne, i podigne čizmu iz vode. Verovatno ću uraditi i nosač za pomoćni motor kad se već radi oko platforme.
Malo Photoshop-a za početak:

E sad, ono što me najviše interesuje je kako podesiti visinu motora?
Pošto je motor sa dugom nogom, sama mašina će biti malo više iznad vodene linije, ali gde bi trebao da dođe propeler? Na prošlom čamcu koji je imao glisersko korito, kavitaciona ploča mi je bila 1cm ispod donje tačke korita, ali u ovom slučaju pošto imam korito, pa kobilicu od oko 50cm(gaz je 70cm), da li elisa vanbrodskog motora treba da dođe u pravcu nekadašnje elise brodskog motora?
Nekako mi je to najlogičnije, jer ako postavim motor tako da mu kavitaciona ploča bude par cm ispod nivoa korita, onda i neće biti mnogo uronjen u vodu a ceo motor će biti mnogo u vazduhu. Bojim se da bi u nekim lošijim vremenskim uslovima, elisa izlazila iz vode.
Nađoh sliku jednog projekta, gde je vanbrodski sa dugom nogom uronjen u vodu da elisa dođe otprilike na sredinu kobilice po visini:

A evo i slika korita Albina 25 sa strane:

Koja su vaša iskustva i mišljenja?