E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Silikon za lepljenje sonde dubinomera??

<< < (5/10) > >>

kole:
Zar tvoj čamac nema duplo dno? Sondu možeš da postaviš samo na korito, ne može na patos. Ne znam kako da se lepo izrazim...
Kod mene je montirana iznutra, u zadnjoj komori. Zalepljena je dvokomponentnim lepkom, po preporuci proizvodjača sonara. Radi dobro do neke brzine, nakon toga počinje da dobija vazduh ispod korita i počinje da pokazuje pogrešno.

LSI:
Коле, мој чамац има патос у делу по ком се гази. Међутим, коморе, на којима се седи, немају тај патос. Под у коморама је спољно корито чамца, тако да би сонда могла да се постави унутар коморе, на само корито.
Тако постављена, сонда би била заштићена, не би нико за њу запињао, нико је не би загазио, не би сметала.

Што се тиче брзине и рада сонде, и ја сам приметио нешто занимљиво.

При брзинама до 10-12 км/ч, сонар приказује рибе (има неколико начина приказа) али при већој брзини "риба је све мање" а при брзинама изнад 15 км/ч их и нема. Као да сонар при тој брзини не може да прима ехо одбијен од риба. Не знам како је то на другим сонарима, овај мој је Humminbird 596c HDDI, али мени то и не смета. Тамо где будем тражио рибу, сигурно нећу јурцати него ћу спором вожњом, уз минималну буку, покушати да стигнем до места на ком ћу пецати.

Опет, и то губљење сигнала при издизању чамца можда и не би требало да ме брине. Мерење дубине за мене је значајно само кад сам уз обалу, приликом пристајања или проласка између аде и обале или између две аде, а тада, обзиром да не познајем терен, и иначе не бих возио већом брзином тако да би корито читавом дужином било уроњено у воду.

zankiki:

--- Citat: Bakara  20, 10, 2017, 21:57:00 posle podne ---Naiđoh na ovu temu slučajno, a baš treba da rešim poziciju sonde.

Alexa i Zankiki da li ste i dalje zadovoljni kako vam rade sonari? I ja bih uradio ovo sa silikonom ako radi posao, i to negde od sredine ka napred, gde bude zgodno da se postavi sonda. Temperatura vode mi nije mnogo bitna, najbitnija mi je dubina i konfiguracija dna.

--- Kraj citata ---

Ja sam to odradio još pre par godina, i dalje je ok.
Savet - kad uzmeš silikon, nemoj da ga otvoriš redovno, nego odseci ceo prednji deo tube. Tako ćeš ga lakše istisnuti bez balončića. Ja sam mog gurnuo do samog korita, da se naslanja na njega...

MiletaStamat:
Za sledeću sezonu na mojoj Pasari ću nameštati sonar, koji sam dobio na poklon od jednog velikog čoveka i pravog prijatelja. Ako sam dobro razumeo komentare vas dvojice LSI i Zankiki sonda sobara se može namestiti i unutar čamca, gde bi bila zaštićenija od oštećenja, a njena funkcionalnost se ne bi umanjila.. Ako vam nije problem da mi to malo pojasnite.

Aha, sad krenuh da čitam temu od početka, verujem da ću tu naći dosta podataka o montiranju. Brzopleto sam tražio savet a već ste ga u prethodnim komentarima dali. Sad ću da razradim taktiku za postavljanje sonara, ima Lazo sledeće sezone da polovimo sve kapitalce na Dunavu a i šire  cam

Bakara:
Ako je ja namestim i bude sve radilo kako treba, onda ćemo i kod tebe istom metodom ;)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju