E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Silikon za lepljenje sonde dubinomera??

<< < (4/10) > >>

LSI:

--- Citat: Zox  28, 02, 2017, 10:42:22 pre podne ---...
Ултразвучни принцип како би се оријентисали у простору користе и слепи мишеви.

--- Kraj citata ---

О слепим мишевима сам писао неки дан, па нећу и сада.

Али не знам да ли ово знате: - И људи се служе техником "клик-сонара"!

Недавно сам преводио нешто за једну телевизијску емисију у којој је испричана веома занимљива прича о младићу Томију, који је после операције тумора на мозгу у петој години живота изгубио вид.

Сада, као младић, самостално се креће улицама и то тако што кликће језиком и по звуку одјека одређује растојање од неке препреке као и облик препреке!

Звучи као прича за: Веровали или не - али је истинита.

Цитирам његову изјаву: "Za mene, klik-sonar promenio je sve. Odjednom sam mogao toliko toga više, postao sam nezavisniji, posebno na otvorenom prostoru. Sad mogu izaći s psom. Čujem gde su zidovi, mogu izbeći da im se previše približim. Više ne cepam odeću."

Истраживања научнице Лоре Тајлер у тој области показују следеће: Oni pokazuju da eho ne samo što daje informaciju o udaljenosti, već i podatke o neposrednoj okolini. Kao što je kad slepa osoba gleda u pravcu polja obraslog travom ili u betonski zid. Ili da li je prepreka od plastike ili drveta.

Испитивања помоћу магнетне резонанце показују да примена ове технике доводи до реструктурирања у мозгу особе. Људи који користе технику "клик-сонара" показују изузетно јаку активност мозга у делу у ком људи који виде обрађују визуелне стимулусе. Звуци се обрађују у центру за вид и стварају се слике у глави. Лора каже да није потребно да човек има "супер мозак". Свако то може!

LSI:
Ово на слици није силикон, већ полиуретан па отуд и разлика у цени.

Sent from my P9000 using Tapatalk

Bakara:
Naiđoh na ovu temu slučajno, a baš treba da rešim poziciju sonde.

Alexa i Zankiki da li ste i dalje zadovoljni kako vam rade sonari? I ja bih uradio ovo sa silikonom ako radi posao, i to negde od sredine ka napred, gde bude zgodno da se postavi sonda. Temperatura vode mi nije mnogo bitna, najbitnija mi je dubina i konfiguracija dna.

LSI:
Бакара нас је вечерас вратио на тему коју нисмо закључили.

Од фебруара, кад сам писао о свом сонару, ствари су се у мом случају мало промениле.

Прво, препакована ми је електрична инсталација и мој сонар је прорадио. И рекло би се да ради добро иако је постављен, како сам писао, на степенику иза крме, на неких 30-ак центиметара од пропелера.

Ове сезоне сам провео на води, возећи чамац, око 42 сата (мој лични рекорд до сада!) и већи део тог времена држао сам укључен сонар.

Квалитет је прилично добар. Резолуција екрана је добра и слике на екрану су оштре а боје су веома лепе. Сонар има сонду за мерење температуре, мери дубину и показује рибу у води.
И рекло би се да то добро ради.

Ипак, ја и даље размишљам како да ослободим степеник и како да добијем обавештење о дубини испред себе, а не иза себе.

Чини ми се да бих могао да поставим сонду унутар коморе на чамцу, испред кормиларске конзоле која је скоро у центру чамца (ипак, мало ближе крми). Дужина кабла од сонара до сонде је таква да бих могао сонду да поставим и ближе прамцу али...

Шта би се десило ако причврстим сонду за корито чамца али се тај део чамца, при додавању гаса, током пловидбе, издигне из воде? Да ли би сонар показивао тачну дубину? Да ли би показивао рибу?

Још нисам одлучио да ли да измештам сонду али идеја да информацију о дубини воде добијем макар и три метра испред позиције на којој је сад сонда (најистуренија тачка иза чамца), не да ми мира.
Волео бих да видим својим очима сонду причвршћену с унутрашње стране корита на неком чамцу и да видим како то ради пре него што донесем одлуку. Има ли неко од вас ко има тако постављену сонду воље и времена да ми то покаже (пиво за дангубу и гориво се подразумева - за женске се морате сами снаћи)?

oblak:
Sonar na camcu radi po principu eha zvuka. Znaci emituje ultrazvuk koji se odlicno prostire kroz vodu ali ne i kroz vazduh. Isti princip kao kad odete na ultrazvuk pa mora da napunite besiku vodom. Tako registruje i ribu, na osnovu vazduha u plovnom mehuru. Tako da Lazo ako iskocis iz vode nema dubine i slike. Mozda to tolstolobik neki uskoci u camac :) A sto se tice silikona, znaci na dno gde hocete i obicni acetatni pola tube iscedite i sondu utisbete u njega samo da ne ostane ni malo vazduha. Voditi racuna da je tu dno cisto i bez drvenih elemenata

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju