E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Silikon za lepljenje sonde dubinomera??

<< < (3/10) > >>

Alexa:
Evo kako to kod mene izgleda. Malo je nepristupacno za slikanje ali, vidi se o cemu se radi. Sve funkcionise kako treba (dubina i detekcija ribe) jedino, kao sto rekoh, temperatura vode verovatno nije realna zato sto sonda nije u dodiru sa njom. Posudu punim sa obicnom vodom jer mi negde malo propusta, treba da predjem jos jednom silikonom i onda nema potrebe za dopunjavanjem.

ronac:
Moze na metalni brod.Ja sam na mom bivsem brodu 2004.god. samo istisnuo tubu obicnog silikona i u nju uronuo sondu,stisnuo uz dno malo oblikovao silikon preko nje i evo vec 13g.sve tako stoji i dobro radi.Mislim da mi je to rekao nas clan Zoran jedrilicar kada sam sredjivao brod u marini "Stara Centrala" 114

LSI:
Може ли једно питање: Да ли дужина кабла између сонде и сонара утиче на квалитет слике?

LSI:
Зокс, хвала на одговору.
На чамцу имам сонар са сондом која је монтирана на крми, десно од пропелера.

Сонда је причвршћена на степеник за излазак из воде, због чега ту страну не могу користити за улазак и излазак из воде и чини ми се да је од пропелера удаљена не више од 30-40 цм.
Читао сам да близина пропелера утиче негативно на квалитет слике.
Како ми на чамцу нису изведене електричне инсталације, нисам могао да видим како сонар ради.
Намеравам да крајем марта поставим каблове и кад чамац буде у води, све ће се видети.

За дужину каблова питао сам зато што, након читања ових текстова о постављању сонде унутар чамца, размишљам о томе да сонду преместим у комору на прамцу.
Сонда је сад удаљена од сонара око два и по метра. Ако бих је померио напред, удаљеност би опет била око два, три метра, обзиром да је сонар близу средине чамца.
Померањем на прамац, добио бих очитавање дубине испред чамца.
Мени се некако чини да ми је то корисније него информација да ли испод чамца има рибе или нема.

Sent from my P9000 using Tapatalk

LSI:

--- Citat: Zox  28, 02, 2017, 09:48:58 pre podne ---
На овој Интернет адреси можеш видети како се поставља сонда са спољне стране пловила на крми испод водене линије.
Тачно на 6 минута и 15 секунди се објашњава како се правилно поставља, а на 7 минута и 5 секунди  како не треба постављати сонар.
Можда пронађеш неки од одговора, јер видео запис је едукативног типа.

--- Kraj citata ---

Хвала, погледаћу.

Пре него што било шта урадим, поставићу електричне каблове за напајање сонара и тек након што проверим како ради, одлучићу да ли је инсталација која је била изведена добра или то можда може и боље.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju