E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Silikon za lepljenje sonde dubinomera??

<< < (2/10) > >>

vepar:
Jel bi mogla sonda da se lepi na dno metalnog broda iznutra? Ili bi morala ici spolja pod vodom i da li su epoksidni lepkovi dovoljno dobri da drze sondu od dole pod vodom? Koji lepak predlazete?

Alexa:
Po meni, sonda pod vodom ima samo prednost u smislu da pokazuje realnu temperaturu vode. Sve ostalo (prikaz riba i dubine) radi i ako je zalepljena unutra. Prednost unutrasnje montaze je sto ne smeta i nije je moguce ostetiti prilikom spustanja i podizanja camca iz vode, udara u granu ili panj i sl. Bitno je da se fiksira pravo prema dnu (vertikalno) da bi prikaz dubine bio realan. To se postize, kako sam u prethodnom postu opisao, lepljenjem kucista (moze bilo koja plasticna cev, najbolje pravougaona zbog srafljenja sonde), izreze se pod kosinom i uklopi da legne na dno pod pravim uglom. Tako se zalepi a onda se u nju (za njen zid) zasrafi sonda da "gleda" na dole, naravno. Napuni se vodom ili nekom drugom tecnoscu (parafinsko ulje - ima ga u apotekama) i to je to. Tako nema mehurica niti vazdiznih cepova sto je bitno za prikaz. Nebitno je od kog je materijala camac, bitno je da je struktura homogena. Da napomenem jos jednu prednost, to je sto moze da se montira blize pramcu tako da je vrlo korisna kod laganog pristajanja na nepoznatom terenu.

Alexa:
Evo, ovu sliku nadjoh na net-u, to je to malo je aljkavo uradjeno ali se vidi kako to treba da se postavi. On je iskoristio kanalizacione cevi, a ovo suzenje je zbog toga da tecnost ne preliva prilikom ljuljanja camca. Jos je bolja kvadratna cev jer se sonda lakse pricvrsti za nju.

zankiki:

--- Citat: Alexa  27, 02, 2017, 08:11:41 pre podne ---Po meni, sonda pod vodom ima samo prednost u smislu da pokazuje realnu temperaturu vode.

--- Kraj citata ---

Nije baš tako.

Montažom u korito čamca se gubi veliki deo signala. Ako sonar služi samo za merenje dubine to i može da radi (bar meni radi u plastičnom brodu, za metalne ne znam, mada mislim da i tamo može).

Nema potrebe za parafinskim uljem, vodom i slično, ja sam to rešio što sam odsekao parče plastične flase da mi ostane srednji deo (kao cev) visine 2-3 cm. To sam napunio najjeftinijim providnim silikonom. Bitno je samo paziti kad se istiskuje silikon da ne ostane slučano neki mehur, jer onda neće raditi.

U takvu smesu dubine 2cm sam zagnjurio sondu i stisnuo do samog korita. Eno stoji već 2 godine i radi odlično.

Ako se sonar misli koristiti za lociranje riba i precizna očitavanja, onda mora da stoji u vodi.

kole:

--- Citat: vepar  26, 02, 2017, 22:39:53 posle podne ---Jel bi mogla sonda da se lepi na dno metalnog broda iznutra? Ili bi morala ici spolja pod vodom i da li su epoksidni lepkovi dovoljno dobri da drze sondu od dole pod vodom? Koji lepak predlazete?

--- Kraj citata ---
Na metalni ne može iznutra. Mora "trough hull". Ne verujem da može da se zalepi spolja jer bi ti kabl pravio problem.
Preporuka proizvodjača, za montažu iznutra (na plastičnim koritima), je da se koriste epoksidne smole.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju