E, ovako treba... > Majstori, Majstori ...

Koliko kosta farbanje camca?

<< < (10/14) > >>

Akers:

--- Citat: mesechar  24, 12, 2017, 09:50:28 pre podne ---Ja sam u fazi sredjivanja plovila i hteo bi da uradim ne samo klasicno bacanje hempelovog pur prajmera i antialgina na podvodni deo nego anti osmoznu zastitu koju vidim da standardno primenjuju na plovilima od poliestera.Jedan od proizvoda koji je u stvari epoksi osnovna BOERO DEFENDER 613
http://www.maritimedirectory.com.mt/newsread.asp?l=e&ID=1116
evo jos jednog jasnog uputstva kako zastiti korito epoksi osnovnom http://www.totalboat.com/product/totalprotect/

--- Kraj citata ---
Ako vam je objekat od poliestera onda treba da uradite sledece:
Skidanje stare boje ako je objekat farban ili skidanje zelkota ako je dotrajao.
Gitovanje dvokomponentnim gitovima koji su namenjeni iskljucivo za poliester.
Nanosenje dva premaza Purprajmera na celu povrsinu
Nanosenje dva premaza Poliuretana iznad vodene linije
Nanosenje dva premaza poliuretana ispod vodene linije.
Kada se gore navedeno uradi objekat izgleda kao nov ali bukvalno kao nov.

Citam komentare i ne verujem kakve se sve gluposti predlazu bez ikakvog znanja.
Ponavljam saveti su besplatni  a los savet kosta preskupo.
Ko ne zna ne treba da daje savete jer se igra tudjim parama i zivcima.
Zna se kako se povrsina priprema  peskarenjem ili mehaničkim čišćenjem  kakva crna hemija za uklanjanje farbe.Hemija moze da ukloni jednokomponentni premaz sa dvokomponentnog ali to kosta skuplje nego priprema i mora profesionalac da radi. Mogu se ukloniti i epoksi premazi hemijom ali to se radi u avioindustriji i prevozu specijalnih tereta.Tamo gde je osnova aluminijum posle hemije ide mehanicko ciscenje a tamo gde je osnova metal posle hemije ide peskarenje.Uporeba hemije ne olaksava posao vec povecava i posao i cenu izvodjenja radova.
Jos nesto jako bitno svaki premaz koji se aplicira ima vremenski over coating a to je vremenski period za koji se mora aplicirati sledeci premaz bez aktivacije povrsine.Posle isteka tog vremenskog perioda površina  se mora smirglati  (aktivirati).
Ja recimo kada nekom ofarbam objekat obavezno dam dnevnik farbanja gde se vide koje su operacije izvedene sa kojom je bojom farban odredjen sloj kolicina utrosene boje i sarza kante ili pakovanja boje tako da kada prodje 5 godina i objekat ponovo ide na osvezavanje ne moze se pogresiti u izboru boje.
Za sve sto vas zanima slobodno pitajte.

broker975fx:
Evo da te ja pitam, moja situacija - metalno korito trenutno van vode, uradjeno peskiranje, nanesene dve ruke epoxi osnovne i dve ruke epoxi katrana (na podvodni deo). Koriscen je zorkin program. to je uredjeno krajem leta. Sada na prolece planiram da uradim barem jos dve ruke katrana. Da li mogu da koristim nekog drugog proizvodjaca. To pitam iz prostog razloga sto Zorka ima sada samo velika pakovanja od 30kila a toliko mi ne treba. Svakako sam mislio da na prolece malo zamatiram podlogu. Znaci pitanje da li je pametno sada na zorku mazati nesto drugo od epoxi katrana ili da ipak jurim zorku

MiletaStamat:
Veliki pozdrav Akers, svaka čast za stručna i precizna objašnjenja i savete. Kad je već tema otišla naširoko, ajde da pitam čisto informativno, pa kad budem hteo da to radim da unapred znam. Zanima me koliko bi koštalo konpletno farbanje Pasare Istranke. Inače ne izgleda loše, samo možda jednom poželim da izgleda kao nova, a i da produžim vek plastike. Dužina 5 metara,

mesechar:
Akers?? Ja razumem da ti postujes uhodanu proceduru farbanja plovila...redosled hempelovih boja  pur i poliuretan ali kao i u svakoj oblasti tehnologije se menjaju....napreduju..ok ti ces mi sad reci da sam ja internet strucnjak ali stvarno sam pretrcao i procitao sve sto kompanije u V.Britaniji i Americi nude kao dobru zastitnu i reparacionu opciju. I nase komsije na moru (mislim na Hrvatske nauticare ) ozbiljno su presli na epoksi u podvodnom delu. Ja sam letos u grckoj nabavio i epoksi git kao i epoksi prajmer u specijalizovanoj nautickoj radnji u solunu i pritom grk mi je rekao da oni obavezno rade tako...

Ljuba:
Što se tiče boje tu mora da se obrati pažnja i na rok trajanja. Nekada se na pakovanjima gravirao taj datum, ne znam kako je danas ali sam svašta čuo, da ima i prepakivanja, prelepljivanja nalepnica, mešanja...nabavljati samo kod proverenog trgovca sa reputacijom.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju