E, ovako treba... > Majstori, Majstori ...
Koliko kosta farbanje camca?
Akers:
Purprajmer ide na poliester,aluminijum cink itd.Posto se raspravljalo o poliesteru bez Purprajmera se ne moze raditi zato je tako cesto i pominjan.
Boje na bazi katrana(balastin) su namenjeni za farbanje plovnih objekata kao osnovni i zavrsni premaz i ne treba farbati preko njega nista.Ako neko zeli da nastavi sistem preko katrana mora se naneti medju premaz koji ce onemoguciti probijanje katranskih smola kroz lak i antialgin.
Sve vece objekte koje vidite na Savi i Dunavu Ja sam farbao korito iskljucivo dva premaza Balastina oko 300 mikrona suvog filma izvucem gazne marke i to je to.
Karadjordje,Zlatibor,Mostanga,Davor,Galdovo,Krapina,Cakor,Sevesta,DDSG flota MHRT flota,celu flotu Plov put Beograd,celu flotu Heroj Pinki,celu flotu Luke Leget i jos na stotine objekata smo korita farbali iskljucivo balastinom.
Balastin je premaz za velike objekte.
Ne preporucujem katranske premaze za manje objekte camce i jahte.Naravno ko nema drugo neka farba sa tim sto ima i ne preporučujem zato sto ta katranska boja nije kvalitetna naprotiv jako je kvalitetna, vec sto se javljaju nus pojave koje neiskusni majstori ne mogu da predvide.
Preporucujem Hempelov Hempadur 17 crni ili Hempadur 45 crni ili Internationalovu 362 crnu ove boje izgledaju kao katranske a nisu.
Medju premazi su takodje dvokomponenti epoksi premazi ali finije formulacije i imaju dobru vezu i sa osnovnom bojom koju prekrivaju i sa lakom i antialginom koji prekriva nju.
Ne moze Poliuretan i Antialgin da ide direktno na svaku epoksi osnovnu boju.
Za svaku nedoumicu koju imate oko farbanja ili izbora boje mozete me slobodno pitati.
Farbanje je nauka i postoji mnogo parametara koji se moraju ispostovati da bi kvalitet bio odlican a koji vecina majstora ili ne zna ili zanemaruje.
mesechar:
Ja sam u fazi sredjivanja plovila i hteo bi da uradim ne samo klasicno bacanje hempelovog pur prajmera i antialgina na podvodni deo nego anti osmoznu zastitu koju vidim da standardno primenjuju na plovilima od poliestera.Jedan od proizvoda koji je u stvari epoksi osnovna BOERO DEFENDER 613
http://www.maritimedirectory.com.mt/newsread.asp?l=e&ID=1116
evo jos jednog jasnog uputstva kako zastiti korito epoksi osnovnom http://www.totalboat.com/product/totalprotect/
mesechar:
mesechar:
Nasao sam na forumu "ribolov na moru"
Oni obnovu podvodnog dela ne racunaju bez epoksi osnovne boje . Cak sam nasao podatak da potpuno nova plovila izmatiraju gelkoat podvodni deo pa otprase i odmaste pa onda cetri ruke epoksija i to se poshtuje proces mazanja medjuslojeva (prozor na temperaturi ok 20c je tri sata do 48sati ) ako se promasi to vreme mora se smirglom 80 gradacije izmatirati medjusloj epoksija pa naneti sledeci sloj. Posle cetri sloja epoksi prajmera preporucuju jedan sloj antialgina hempel hard racing koji je tvrd pa onda tri ruke klasicnog mekanog antialgina.Iskusni nauticari cak preporucuju da hard racing bude u plavoj boji a recimo mekani antialgin u crvenoj i onda kad se istopi pojavi se plavi hard i tada znate da je vreme za obnovu tj ponovno mazanje.
pronasao sam cak i podatak da svaku pukotinu tretiraju iskljucivo epoksi dvokomponentnim lepkovima.
mesechar:
U Srbiji nema defendera ali ima ga u hrvatskoj a i u grckoj ja sam nabavio cak i dvokomponentni epoksi git za koji pise da sluzi za popravke podvodnih ostecenja blistera pukotina tako da sam rupe od z noge i kojekakvih sondi sve pregitovao njime.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju