E, ovako treba... > Majstori, Majstori ...
Koliko kosta farbanje camca?
Akers:
Hahahaha
Zavrsili Svnjokolju pa sad usao u kucu da proverim poruke :)
Pitajte sta god vas zanima.
Akers:
--- Citat: Zox 16, 12, 2017, 20:41:46 posle podne ---Имао бих за вас два питања. (питање је за члана Акерса)
1. Да ли се код стаклопластичног чамца који се планира фарбати уклања комплетно стари желкот или се шмиргла како би се површина матирала те се након тога наносе слојеви подлоге и боје?
2. Да ли радите наношење комплетног новог слоја желкота на половно пловило (глисер)?
--- Kraj citata ---
1.Radi se kompletno uklanjanje zelkota potom se nanosi purprajmer u dva sloja na celu povrsinu posle toga ide nanosenje poliuretana iznad vodene linije a ispod vodene linije ide Antifauling.
2.Novi sloj zelkota se ne nanosi nikada iz vise razloga prvi je taj sto kada se pravi objekat kalup iz koga ce izadji camac prvo se namaze Zelkotom dva puta pa potom ide polester i tu postoji Hemijsko mehanicka veza prakticno zelkot je sastavni deo oplate on je sjedinjen sa poliesterom dok bi kod nanosenja novog kompletnog sloja zelkota postojala samo mehanicka veza i niko vam ne bi dao garanciju i kostalo bi mnogo mnogo skuplje.
Znaci praksa je skida se stari zelkot veca ostecenja se gituju potom se farba Purprajmer pa onda poliuretan.
Akers:
--- Citat: Zox 16, 12, 2017, 23:04:53 posle podne ---Пронашао сам пре извесног времена на Интернету текст у коме се тврди да је желкот могуће нанети на половно пловило методом шприцања у комбинацији са парафинским уљем.
Веза: https://uputstva.org/sto-je-to-gelcoat/
Занима ме Акерсу ваше мишљење о овој тврдњи. Да ли је ово мит заснован само на папиру или је заиста могуће овом методом квалитетно одрадити посао?
--- Kraj citata ---
Ja licno ne znam nikoga ko to radi.
Ali ako neko tvrdi da to moze da uradi taj ne moze da vam da garnciju jer prvo kolebanje vremena toplo-hladno-toplo sve ce poceti da puca i odavaja se.
Teoriski je moguce ali tu nema kvaliteta.
Pur prajmer +Poliuretanski lak je extra dobro resenje i to je praksa u celom svetu tako svi rade polovna plovila.
oblak:
Po skidanju gelcoata treba podvodni deo odraditi u epoxi osnovnom premazu i to 4-5 ruku. Epoxi ima jace molekulske veze od poliuretana i potpuno je vodonepropusan. Ako postoje veca ostecenja strukture mata od osmoze pozeljno bi bilo uraditi i jedan sloj mata sa epoxi smolom a onda epoxi prajmer u vise ruku. Tim tretmanom bi se trajno resio problem upijanja vlage. Na epoxi prajmer iznad vode 2 ruke PU laka a pod vodom antifaulung. U principu sve iznad epoxi prajmera je cista estetika. Nekada je epoxi bio jako skup i pojavljivao se samo kao West sistem danas je daleko pristupacniji i svakako bi plastiku trebalo raditi s njim. Litar epoxi prajmera se moze naci i za 1000 din set.
Akers:
Za poliester u obzir dolazi samo purprajmer jer on je stabilna veza izmedju poliestera i narednih premaza.Tako se radi u celom svetu.
Cena 1 litra purprajmera je 3600-4000 dinara +pola litre specijalnog razredjivaca je oko 600 dinara.Uz paljivo upravljanje moze trajati i preko 10 godina.
Ko nanese epoksi prajmer direktno na poliester a boja ne otpadne pri prvom kolebanju vremena toplo-hladno-toplo ja cu mu dozivotno farbati objekat. Uz to sto se ovim bavim, po struci sam inace Hemijski tehnolog,pa se u ovu materiju razumem i sa strane iskustva i sa strane struke.
Molio bih laike da ne daju kolegama krive savete.
Saveti su besplatni a los savet kosta preskupo.
Gde ima kvalitetna epoksi boja po 1000 dinara litra ja za te pare ne mogu da kupim litru boje cak ni uz rabate koje imam kada kupim kamion boje.Inace hempelov razredjivac 08450 je oko 600 dinara litar u 20litarskom pakovanju a u malom pakovanju je oko 1000 dinara ako toliko kosta orginal razredjivac da se predpostaviti koliko stvarno kosta kvalitetna boja.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju