Evo, zima polako odmice a ja i dalje trazim svoju ladju
. Najvise sam u komunikaciji odmakao sa jednim prodavcem koji je prolicno predusretljiv i moze se reci da smo se priblizili u ceni (on trazi 5500 a ja dajem 4500 eura). Motor ima sve papire, pre dve godine je ugradjen nov i ima 250 sati rada, medjutim od brooda nema nikakve papire. Kaze da je to samogradnja. Neznam kako bismo to mogli da resimo. Ideja mi je da taj brod kupim, sredim papire i da ga ostavim tamo dok se ne steknu uslovi za transport. Vodom ili kamionom, vec kako bude povoljnije. Ima li neko ideju kako resiti problem papira od broda ? Evo, o ovom brodu se radi. Meni se svidja, samo da se ne proda dok ja ne iznadjem nacin da obezbedim sve sto nasa carina trazi.
Ne razumete se vas dvojica najbolje... :)
U Holandiji čamci do 15m dužine koji ne mogu da razviju brzinu 20km/h ne podležu registraciji (upisu u registar) niti im je za te čamce potrebna bilo kakva dozvola (dosta da su punoletni). Čovek ne može da ti da ono što ti tražiš od njega.
Međutim, kad holanđani plove u inostranstvo "papiri" im trebaju i dobijaju ih u ANWB - Royal Dutch Touring Club, nešto kao naš AMSS. Papiri se zovu ICC (International Certificate of Competence) za čoveka i ICP (International Certificate for Pleasure Crafts) za brod. Imam to negde i skenirano kako izgleda...
Daklem, ono što tebi treba jeste prvo dokaz o vlasništvu:
- kupoprodajni ugovor overen kod notara ako kupuješ od fizičkog lica, ili
-račun (faktura) ako kupuješ od pravnog lica, firme, preprodavca, dilera...
Sa tim onda ideš u ANVB i vadiš ICP i još ti oni na njega odmah udare štambilj da je povučen sa datumom kupovine, i još ti daju povrdu. Taj papir koristiš usput umesto naše "plovidbene dovole" (namerno pišem kao da ćeš ploviti do kuće, drugo je besmislica, da ne ponavljam). Možeš da ga izvadiš i online, šalju ga i na kućnu adresu u Srbiji, probali smo i to.
https://www.anwbwatersport.nl/vaarinformatie/varen-in-europa/meer-over-internationaal-certificaat-pleziervaartuigen/icp-formulier.htmlNesreća je malo što oni koriste samo holandski pa se teže nađe na netu.
Posle je neopodno da kod nekog špeditera uradiš izvoznu carinsku deklaraciju (EXA papir) i to je to.
Zapravo... kad stigneš u Mohač staneš na pristan "yu-agenta" i oni ti urade papire, uradiš reviziju, carinske i sanitetske papire i izađeš iz EU. Odeš u Bezdan, staneš na pristan "yu-agenta" uradiš drugu polovinu papira, ulaznu deklaraciju...
Tako se kući vratiš sa čamcem i sa svim dokumentima neophodnim za upis u naš registar (dokaz o vlasništvu, ispis iz "registra", dažbine).
Usput pristaneš u Novi Sad i platiš pivo.
Imam još jedan savet, pre nego što zvizneš pare za nešto što si video na fotografiji u nekoj tamo Holandiji, ti lepo odeš i pregledaš detaljno. Pa ako se i desi da ne kupiš taj brod sa slike, onda častiš dva piva.