Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA
Kupovina broda (zelim ovaj brod)
Kapetan:
--- Citat: Aka 10, 08, 2009, 10:23:17 pre podne ---Dobro ljudi, da li je moguće da od 350 članova, niko čoveku ne može da odgovori na 8 vrlo konkretnih pitanja?
--- Kraj citata ---
pa pokusaj da odgovoris :smile:
Pitanje 3, tesko je odgovoriti .. zavisi od vode u kojoj brod stoji .. marina 4 jul i recimo nase marine u govnari daju sasvim drugacije rezultate sto se tice ovog pitanja
Pitanje 4 takodje , plus subjektivni dozovljaj stanja camca...
Pitanje 5 vidi 4
Pitanje 7 .. 100% sam siguran da to niko ovde ne zna , ja doduse ne vidim kobilicu a mislim da je potrebna za more , mada ja nemam nikakvo iskustvo u tim stvarima
Barba:
Dobro Ako, nije bas tako, ljudi mozda i ne znaju, a mozda se i ne osecaju dovoljno iskusni da daju takve odgovore. Generalno ako pogledas situaciju na rekama, na 350 camaca idu mozda 2-3 koja su lepi, stabilni, upravljivi a pritom i funkcionalni. Ja za sada prikupljam informacije pa cemo videti kako ce se prica zavrsiti, odnosno kada ce prica startovati.
Prica je otisla u potpuno drugom pravcu.
@Kapetan
Aka mi je dao vrlo konkretan odgovor i sada razmisljam kako da na njega odgovorim, jer mi je postavio i desetak pitanja koja su vrlo pipava, a gotovo na svako je odgovor i da i ne i ovako i onako.
@Jerry
To je tema za razmisljanje, ako je navedena cena Saralide jos uvek aktuelna, onda se po mom misljenju bilo kakvo okolisanje ne isplati. Ako je tacno da takav brod sada posle godinu dana i posle pada cene lima kosta 50% vise, kako se ovde tvrdi, a sto ne mogu nikako da opravdam, onda treba ili sacekati ili potraziti alternativni metod. Razmisljam na temu kupovine projekta, angazovanja limara koji ce sve to da ukroji i varioca koji ce sve to da zavari, ali to je sve na pocetku price i svaka informacija je dobrodosla dok je informacija.
Pozz
captjerry:
U pravu si Aka...
moje misljenje:
1. Ovo nije brod sa ravnim dnom...sta je bolje? pa, stvar licnih afiniteta...zelis na talase - uzmi V...zelis da pridjes svakoj obali - uzmi ravno dno...ovo je mozda najbolji kompromis, neki blagi V, mada sam vidjao neke brodove sa spicem i samim pramcem kao da je V ali od starta ide ravno dno - nemam s tim iskustva...
2. ove ladje se uglavnom ne izvlace sezonski iz vode...ako si na Savi, gde zimi nema leda...na Dunavu kod zemuna, gde si ti, uglavnom sve izvlace
3. pa bas zavisi od tog prethodnog nanosa...ako je dobar, vise godina ne moras da brines...a tebi ce brod svakako da se guli i prlja, zavisno od marine u kojoj si, negde te konstantno udara neka siklja, negde imas govnaru...sve to utice da taj period bude kraci...
4. ukoliko je dobar lim i dobro zasticen, nadzivece te...a od tebe licno zavisi kad ce da se pretvori u ragu...
5.sta znaci kad brod ondulira? (ondulirati (fr.onduler) - talasati se, lelujati se; talasati kosu, praviti (ili: napraviti) kosu valovitom)
ukoliko mislis na uvijanje lima po bokovima, mada ne vidim zasto bi, to zavisi od kvaliteta lima i najvise od kvaliteta izrade bas tih majtora...
6. Isto kao i bilo koji camac ofarban poliuretanom...kad god hoces dodji da proveris...
7. to moze da ti kaze samo proizvodjac (a ti nadji iskrenog)...najvise zavisi od stabiliteta broda (ne stabilnosti)...mozda je preblagi V za neke morske talase, ne znam i necu da lupam...cisto moje misljenje
8. sto se enterirera tice, tu ti je dzep glavno orjentaciono sredstvo...vidjao sam neke koji od OSB-a rade enterijer prilicno lepog broda i mogu da kazem da jeste jeftino ali je odvratno...imas klasiku - sper i lamperiju (lamperija moze da bude nesto lepsa i trajnija)...imas tapaciranje (ne preporucljivo ako nije skaj) i imas lamiriano drvo koje je ujedno i najtrajnije (gotovo vecno ako je dobro laminirano) ali papreno skupo ( cena da ti drugi uradi kompletan ent. za ovakav brod je izmedju 5 i 7 K)...
ja nisam mogao bolje i objektivnije...Aka?
captjerry:
--- Citat: Barba 10, 08, 2009, 11:13:43 pre podne ---@Jerry
To je tema za razmisljanje, ako je navedena cena Saralide jos uvek aktuelna, onda se po mom misljenju bilo kakvo okolisanje ne isplati. Ako je tacno da takav brod sada posle godinu dana i posle pada cene lima kosta 50% vise, kako se ovde tvrdi, a sto ne mogu nikako da opravdam, onda treba ili sacekati ili potraziti alternativni metod. Razmisljam na temu kupovine projekta, angazovanja limara koji ce sve to da ukroji i varioca koji ce sve to da zavari, ali to je sve na pocetku price i svaka informacija je dobrodosla dok je informacija.
--- Kraj citata ---
Pa to ti kazem...siguran sam da mozes proci jeftinije...i da mozda mozes i neke stvari kvalitetnije da uradis...vidi samo da ustedom ne utices na kvalitet i sposobnosti broda...tek malo pre sam procitao da bi na more s njom....to nije setnja po Savi i za to treba ozbiljan brod, radjn po dobrom projektu....
Stvarno, sve sto sam ti pisao je iz najbolje namere...ne bih voleo da prodjes kao ovaj kesicev...
Kapetan:
@ Aka baci ta pitanja da svi imamo ideju o cemu se radi i da pomognemo i drugima koji hoce da krenu istim putem
@ barba
nemoj limar da kroji nista , kupi projekte sa CNC planovima , odes u Jeep Commerce i dobijes sve iskrojeno bolje nego sto ce limar da uradi ,
nemam tacnu informaciju ali mislim da ce te izaci jeftinije secenje u Jeep coomercu nego kod limara, preciznije u svakom slucaju ... a iako ne nadjes limara lagerujes "lego kockice" u garazu i juris majstora :)
btw jel zna neko koliko prostora zauzma lim za brod od 12 x 4 metra tezine 9 tona , ako se uredno sklopi "uza zid" ?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju