Sve je to više manje tako, osim:
1. I te kako može dovikivanje, pogotovo što većini pomenutih samohotki ne rade radio stanice :) Naravno, mora se izaći van kabine, a i mornar sa samohotke izađe uvek kada vidi da mu neko nešto priča
2. Tehnikalije oko prilaska je besmisleno pisati jer ko to ne zna, bolje da ni ne pokušava taj manevar! Nije ni Lido loš.
3. Prednji kanap NI TEORIJSKI ne sme da pukne, jer kakvi god bili krmeni kanapi, vrlo verovatno će se desiti veoma neprijatna stvar. Dakle, stojim pri onome što sam rekao.
moram priznati da nisam primetio da nekome ne radio radio stanica, zahvaljujuci 16om kanalu sam pratio jedno 30-40 km iza i ispred sebe ko sta radi i ko se sa kim mimoilazi nije se desilo da vidim brod za koji nisam znao da nailazi , 16 kanal je zakon :)
tacka 3 NI TEORIJSKI ne stoji sve puca u ovoj zemlji pa i kanapi ... ajde nadji radnju za koju si SIGURAN 100% da prodaje DOBRE konopce? sto se mojih konopa tice u sledecoj sezoni ih sve menjam , ne zato sto su losi vec zato sto ne znam koji kinez ih je pravio, ima par firmi koji prave konopce u srbiji , ali oni ih samo PREDU sirovina dolazi spolja, trazite im garancije i uslove koriscenja 100 % ih nemaju ... dve sezone su savim dovoljne za konopce.. sva sreca pa nisu skupi ...
ali stvarno najozbiljnije OPREZ PRI PRISTAJANJU, sto Aka kaze ako ne znate odustanite, ili se vezite za brod koji stoji a znate da ce da krene za par sati, bolje sacekati nego pokusati .... znaci prilaz po mom misljenju mora biti do 5 stepeni ... znaci 5 stepeni ka brodu pa 0 stepeni, pa ponavljas .. nikako veci ugao .. ja sam sa klisom plovio egal jedno 2 minuta dok nisam bio dovoljno blizu (20 cm ) da mornar moze da uzme spremljene konopce za vezivanje ...
zbog gore navedenog obavezno pozadi samo PERTLA.. ti zadnji vezovi ne trpe veliki pritisak , ja sam stavio konopac od 5mm pozadi a napred 6 veza od 1,6 mm (ako se ne varam za debiljinu) i opet sam sve vreme gledao ispred broda sta pluta...