Ma koliko ovaj projekat izgledao realnije od projekta Kanal Dunav-Morava... ja bih ovako komenarisao: - Prvo skoči, pa onda reci hop!
Do sada je već trebalo da stigne mnogo milijardi obećanih u predizbornoj kampanji ali nisu.
Kreditni rejting države je opet snižen i pored svih dobrih (po rečima naših vladara) mera koje je država preduzela.
Kurs dinara polako klizi na dole (to je valjda zato što sila gravitacije kod nas deluje i na nematerijalne stvari), tamo gde mu je i mesto (samo još da odlučimo koje je to mesto).
Svakog dana ujutro nas sačeka neka vest koja kasnije istog ili nekog od narednih dana bude demantovana, pa onda dobijemo objašnjenja tog "nesporazuma", "lošeg prevoda", "pogrešne interpretacije" i narod se ludo zabavlja, posebno ovih dana u redovima za reklamacije računa za struju i gas...
Da ja ne dužim i da me neko ne bi optužio za bavljenje politikom bez licence (nemam člansku kartu ni jedne od registrovanih stranaka) ovde bih stao.
Mislim da bi bilo zaista lepo kada bi neko stvarno investirao toliko para u Srbiji. Ono što me brine jeste kako će to uspeti?
Kažu ovi naši da je problem vlasništva nad zemljištem 95% rešen! A šta je sa tih 5%? I da li u tih 5% ulaze svi oni zahtevi za povraćaj imovine koja je oduzeta ljudima tokom nacionalizacije?
Sećate li se afere oko davanja lokacije na kojoj je sada tržni cnetar "Ušće"? Neko nije bio zadovoljan sumom za koju je ta lokacija prodata stranim investitorima.
A kako je u medijima objavljeno, ovu lokaciju ćemo uložiti kao naš udeo - koliko će to procenata biti? Da ne ispadne da ćemo to pokloniti?
A ako se to sve i prevazidje, da li će zaista našim firmama biti dato da izvode i naplaćuju radove?
A ako mi i dobijemo te radove, šta će se dogoditi posle?
Da bi bilo šta počelo, trebalo bi prethodno završiti stanicu Prokop i izmestiti autobusku stanicu na Novi Beograd.
A kad se i to uradi i naprave sve te zgrade - ko će to kupiti i zakupiti?
Iskreno ću odati priznanje onome ko uspe da iz sveta dovede neke firme i fizička lica kojima će se ta lokacija u Beogradu učiniti toliko atraktivnom da u nju ulože svoje pare i da odluče da iz Beograda vode svoje poslove.
Jer, osim možda nekoliko domaćih bogataša, malo ko će iz Srbije moći sebi da priušti tako nešto.
Dakle, imam ja mnogo pitanja i potpitanja iako bih voleo da se ti radovi izvedu i da sve to zaživi.
A ako zaživi, biće tu mesta i za marine i za nautičare. Oni sa velikim i skupim brodovima tu će biti dobrodošli, a oni sa našim plovećim šporetima i drugim primercima naše inventivnosti i snalažljivosti pomeriće se negde na periferiju i tražiti svoj mir na adama...