Ribolov > Ribolovačka Čarda - Mesto za kafanske priče
recept za dobre ćevape
Jezerash:
probao sam i sa sodom i opet ne budu mekani i sočni kao u kafani
u ćevape ide beli luk, ne crni, crni ide u pljeske, tako kažu mesari
broker975fx:
Komplikuješ,
tajna dobrog ćevapa je vrlo prosta,
dodaj ne jedan čen belog luka nego znatno više a kada misliš da je dosta dodaj još jedan, pored njega može i običan ali sitno seckan,
dodaj sodu bikarbonu, so, i malo tucane paprike. Može da odstoji ali i nemora. Meso orginalno najbolje junetina, mada ja pravim zdravu varijantu ćevaoa od konjskog mesa od buta dva puta mleveno. Vatra ne treba da bude prejaka već umerena da se lepo istopi. Oblikuje se iz kuglice u valjak, malo naulji i to je to. Pravi bosanski vapće
Probaj - znači puno belog luka i malo sode, a može i trunka kisele vode
HOGAR:
Ko ti reko da stavis teletinu,nek ti kaze sto su suvi sajkaca
Jezerash:
hm..ovo brokerovo mi već deluje nešto konkretno thumbup
konjsko meso, deluje zanimljivo ali gde da nađem meso od konjine i koji deo je najbolji ?
da li ima u "Plavi Dunav" u PA ? kod "Matijevića" i kod drugih mesara nema 100% ?
puno belog luka ne mož`da ne valja, beli luk je zakon, jedino se bojim da ne preteram pa da na kraju probija taj miris luka i da preovlađuje, ali to se da ispraviti sledeći put
prošli put kad sam zamesio, meso pozelenelo na pojedina mesta, kažu to je zbog sode bikarbone jer se razvile bakterije. prenoćilo je u frižideru jednu noć
po ćevapdžinicama često vidim da je mestimično zeleno mleveno meso
doduše nikad mi ništa nije falio (hvala bogu) ali koliko je to opasno...bolje da se stavi soda pre samog pečenja ili ?
parigroz:
Momci,apsolutno ste u pravu,ali moram i ja da dodam neku...................
Meso se samelje,usoli pa prenoći. Posle se samelje još jednom,začini i dobro zameša.
Kad oblikuješ ćevape ostaviš ih još par sati u frižideru i to je to.........Da bi meso nakon pečenja bilo sočno treba dodati oko 5% prezli prilikom mešanja. One upiju sokove i ne daju im da iscure na žar....verujte mi,imo sam ja ćevabdžinicu pa sam doktoriro pripremu. Nije na odmet da pre samog pečenja meso još jednom zamesiš i dodaš jedno jaje (na otprilike 2. kg mesa). Od sode bikarbone meso nabubri,prezle ne daju sokovima da iscuri a jaje ga veže da se ne raspada.Sa sodom ne preterivati inače proliv je neminovan. Ima još jedna caka....biber se samelje,ostavi se da izvetri (kako bi izgubio na ljutini pa se stavi više zbog samog šmeka)......pivo i špricer pod obavezno....... 114 357
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju