Ribolov > Ribolovačka Čarda - Mesto za kafanske priče
recept za dobre ćevape
LSI:
Uzgred, kada sam u Leskovcu razgovarao sa ljudima koji tamo pripremaju roštilj, pričali su mi o postupku koji oni primenjuju.
Pre svega, treba uzeti meso dobrog kvaliteta.
Meso može da se meša ali može i od jedne vrste.
Treba ga samleti u mašini za meso pa to ostaviti u frižideru da prespava.
Onda se ponovo propusti kroz mašinu ali ovog puta kroz nož za jedan broj manji.
Opet u frižider da prespava.
Treći put se melje - ploča sa još sitnijim rupama i još jedna noć u frižideru da meso sazri.
Posle svakog mlevenja masa se promeša tako da počne da "pućka" prilikom mešanja.
Tek nakon takve pripreme oblikuju se ćevapi u željeni oblik i veličinu i bace na roštilj.
Začine (so, biber, luk...) možete dodavati i posle prvog mlevenja ali bolje je ako to uradite kasnije. Na primer, deo soli posle prvog mešanja. Deo soli i malo bibera i luka tokom drugog mešanja. Ostatak prilikom trećeg mešanja.
Vreme pečenja treba prilagoditi temperaturi i veličini tako da unutrašnjost bude ispečena ali površina ne treba da pregori.
Bolje da je unutra malo "živkasto" nego da je spolja crna kora ugljenisanog mesa.
LSI:
--- Citat: Jezerash 17, 08, 2012, 13:13:21 posle podne ---debelo ste promašili temu... lol
ovde nije reč koja vrsta tečnosti ide uz ćevape nego kako zamesiti meso za ćevape, one lepe, sočne mekane, gumene, mirisne... f85
--- Kraj citata ---
A ja vama tvrdim da ni jedan ćevap neće biti suv ako ga dobro pokvasite.
A vi se samo vadite da bi imali izgovor da me ne pozovete - nema veze.
Jezerash:
a to za kvašenje, pa znam to...čuo sam da se ćevap tokom pečenja kvasi i preliva sa mešavinom vode i ulja ili još bolje sa sokom koji ispušta ćevap ali ja nemam takvu žicu na roštilju koji skuplja saft od mesa no125 6589
Jezerash:
molim malo brži razvoj teme jer...
još nismo ni krenuli sa receptom za ćevape a čeka nas i receptura za dobru lepinju 357
srsa:
Ако желиш да ћевапи не буду тврди већ онако мекани, надувени, стави у месо мало соде-бикарбоне. 357 f85 357 f85 ok ok ok И још нешто, у месо за ћевапе никада не иде лук(поред облика то је једина разлика између ћевапа и пљескавица). clap clap clap clap
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju