E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...

Koja snaga elektromotora .......

<< < (11/29) > >>

zorter:
Barba e sad si dosao na ono pravo. Upravo je tako. Sad je i potrosnja goriva logicna. Inace je Dule imao dva dizel motora po 135 HP. Ali, koristio je uglavnom samo jedan jer mu nije bilo potrebno da glisira. Za deplasmansku voznju je dovoljan jedan, i trosio je 15L nafte (dizela) na sat, a mogao je da predje 15km. To isto sada dobija sa 8L a snaga motora je 10kW. E sad, u poreskoj olaksici je to: za dizelasa je trebalo da plati 138.000 din a za ellektro treba 15000 din.
Ogromna razlika moras priznati.
A sto se snage elktromotora tice, ovde ne igra ulogu snaga vec obrtni moment motora a on je u korist elektromotora.
Rekoh vec, zato su i zeleznice presle sa dizel na elektro vucu.
 :good: :good: :good:

zorter:
 :good: :good: :good:
Ma nisi ti nikakav pop, vec covek koji zna sta hoce i sta moze.
 :good: :drinks: :good:

zorter:
Mislim da necu biti neskroman ako kazem da sam (mozda jedini) znao rezultat poduhvata.
 :good: RESPECT  :good:

Kapetan:
dule cekam rezultate exploatacije i u novu ladju stavljam el motor  :good:

Barba:
Bravo Dule, ako sam dobro shvatio, na osnovu testa, cenis da ce elektromotor od 15KW, tj. dva od 7.5 KW terati Azimuta 5 km/h uz Dunav. To jeste super. Kolika ti je sadasnja brzina sa ovih 135HP, cisto da imamo neki odnos snaga.

Ja planiram da, ako ostanem u Srbiji, pravim ladju od 8-9m, a mislio sam da je pogonim sa 40 HP vanbrodskim motorom. Ti rece da si sa 7.5 KW dobio iste rezultate kao sa 60 HP vanbrodskim. To znaci da bih ja komotno mogao da idem na 5.5 KW. Isti onaj motor koji je ugradjen u peglicu sa onog hrvatskog foruma. 5.5 KW bih bez problema onda mogao da napajam pominjanim jednocilindricnim agregatom. Gledajuci slicne agregate po netu, gde je kategorisana potrosnja za puno opterecenje i 1/2 opterecenja, cenim da je njegova potrosnja oko 3-4 l/h za puno opterecenje. Imao bi i lepu rezervu snage od 2.5 KW. Extra, cak mi ne treba ni veliki rezervoar.

--- Citat: Dule  18, 06, 2009, 01:42:36 pre podne ---A zorter bi trebao da vreme koje provodi kraj save potroši na šetnju i rekreaciju umešto što zamara svoj mozak pitanjima o tome gde je kraj kosmosa. :)
Davno je bilo to vreme kada se trebalo preslišavati pre sutrašnjeg pismenog.
Ili je u pitanju ona narodna - "Dokon pop i jariće krsti" .
Izvini ali sto posto sam siguran da ti ta toliko neophodna komparacija motora nije značajna u zivotu niti ćeš joj ikada naći praktičnu primenu.

--- Kraj citata ---

Boga mi Dule, opasno si se ogresio o Zortera...  :) :) :drinks:

Za ovu primenu motora bravo Dule u svakom slucaju, ali bravo i Zorter.  :friends:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju