Nautika opšta... > Iskustva sa vode

Eto i mene na vodi - LSI 08.7.2012.

<< < (12/15) > >>

LSI:
Iskreno, sve opisano uradjeno je prilično brzo, da ne kažem na brzinu.

Prvo sam planirao da čamac zimu provede u dvorištu marine i tako je i trebalo da bude. Svi radovi su planirani za proleće. Čamac je izvadjen, malo na brzinu, jer sam žurio da prijatelja vratim u Batajnicu zbog njegovih obaveza, pa nisam stigao da slikam čamac sa svim onim algama na koritu, a želleo sam.

Onda sam sledećeg vikenda otišao tamo ali čamac me dočekao opran i očišćen, medjutim vetar je malo oštetio ciradu pa mi je trebalo vremena da ga lepo upakujem.

Sasvim neočekivano, Kemppi mi se javio da je na odmoru i da bi mogao da mi sredi čamac.
Od dogovora do realizacije prošlo je vrlo malo i čamac je uveče stigao u Ugrinovce - bio je mrak da bismo nešto fotografisali.

Kada sam posle par dana otišao jedno veče da vidim dokle je stigao - Kemppi je već i završio.

Sledećeg dana počeo je da pada sneg kad mi se javio jedan prijatelj da mi kaže da baš tog dana ima vremena da zakači prikolicu i da mi dovuče čamac u baštu.
Hajde opet, na brzinu, pakuj čamac u novu ciradu i mrak nas je uhvatio kada smo prikolicu uvukli u baštu iza kuće. Snega je već bilo nekoliko santimetara, a onda je tek napadao u narednih par dana.

I eto, dogodilo se da praktično ništa nije slikano. Ono par snimaka iz Kempijeve radionice ne pokazuje mnogo, pa je zato bolje da sačekamo proleće da se vidi čitava ladja i sve što je uradjeno - onako kako treba.

barbanesa:
Sve je ovo lepo receno ali mi nije jasno kako ti se cerada ostetila na vetru?
Koliko sam shvatio stavio si je letos znaci nova cerada kad pre da se pocepa? sha

LSI:
Nešo, nije se oštetila cirada koju je Hummer pravio.
Ona stoji kao i prvog dana. Saša je to uradio majstorski i cirada je jedna od boljih stvari na mom čamcu. Savršeno zatvara čamac i vrlo lako se otvara i slaže.

Medjutim, kada sam čamac izvadio iz vode i postavio ga na prikolicu, čitav čamac sam umotao u jednu od onih plavih cirada koje možete kupiti u "Uradi sam" dimenzija 6 x 8 m po ceni od oko dve hiljade dinara.

Ta cirada je kupljena prošle zime i već je bila na par mesta malo oštećena. U Slankamenu je tih dana duvao veoma jak vetar i došlo je do oštećenja na oštrim ivicama tvrdog krova koji je napravljen iznad kokpita.
I to smo kod Kemppija sanirali. Postavljeni su alu profili po ivicama, a na samim krajevima, na uglovima, dodato je malo više alu vara tako da su  uglovi sada zaobljeni.

Kupio sam novu ciradu i pažljivije zapakovao i ušuškao čamac da ga zaštitim preko zime.
Od onda do sada nisam primetio nova oštećenja na ciradi.

Eh, sad, ako nekog zanima šta će mi ta cirada - pa, eto, ne može da škodi. A što ne škodi...

njegos68:
 Pa Lazo ,zar nisi znao da se mušema pokazala boljom od cerade?  dodo  dodo

LSI:

--- Citat: njegos68  26, 01, 2013, 06:55:50 pre podne --- Pa Lazo ,zar nisi znao da se mušema pokazala boljom od cerade?  dodo  dodo

--- Kraj citata ---

Smatrao sam da za te pare mogu da iskoristim ciradu sa alkama kroz koju se provlači konopac za vezivanje. A kada se cirada dobro postavi, onda nema problema.
U našim uslovima takva cirada može bar dve sezone da se koristi. Pre mnogo godina, dok sam kampovao, kupio sam jednu takvu u Grčkoj - svi su me ovde kod nas pitali gde sam je našao - trajala je godinama, za razliku od ovih koje sada prodaju.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju