Kako nije voda ulazila prosle godine kad je bila probna voznja ?
Vlado, bilo je vode i prošle godine ali nisam na to obratio pažnju.
Mislio sam da je to posledica radova oko podešavanja motora. Dule, Zorter i vi ste proveli dosta vremena na krmi, koja je zbog toga bila dosta uronjena u vodu. Bio sam siguran da je tom prilikom voda ušla kroz otvor za sajle.
Uz to, dok je motor radio, nabacivao je vodu na krmu i voda je ulazila u komoru s gornje strane i slivala se kroz nezapivene rupe za odvodjenje vode na krmenoj tabli.
Da bih to sprečio, za ovu sezonu sam čamac prpremio tako što sam zatvorio rupe za odvodjenje vode i preradio poklopac krmene komore - sasvim nova konstrukcija i postavljeni su zaptivači. Voda sigurno nije ušla kroz poklopac s gornje strane. Medjutim, tokom vožnje, krma se dosta spustila i uronila u vodu. Zbog toga su cevi nosača motora bile duboko potopljene, a sa njima i zavrtnji.
Mislim da ću kod sledećeg spuštanja morati da obratim pažnju na položaj osovine i da donji kraj primaknem krmenoj ploči (trimovanje) kako bi iz tog položaja elisa izbacivala krmu iz vode. Čini mi se da je u ovom trenutku položaj takav da elisa gura krmu naniže. Naravno to će biti moguće onoliko koliko to konstrukcija nosača motora dozvoli. U protivnom, bilo bi potrebno promeniti ugao daske koja nosi motor (nadam se da to neće biti potrebno).
Inače, da se osvrnem na Mossijev komentar na kvalitet nosača i pojavu rdje.
U pravu ste ali iz odgovora koji sam upravo dao Vladi, vidite da je to uradjeno na brzinu kako bi čamac mogao onog dana da sidje do vode. Za ovu sezonu nisam hteo čak ni da prefarbam nosač jer sam se sa Kemppijem dogovorio da na kraju sezone napravimo novi nosač - od aluminijuma.
Sad kad sam video šta i kako Kemppi radi od aluminijuma, uopšte ne sumnjam da će novi nosač biti remek delo i da će biti postavljen kako treba.
A dotle, poslužiće i ovaj, ovakav kakav je.