*
Gos-in Arso

,
Kakva lepa ideja da idete na Djerdap

! Vidite i sami da ste svojom idejom odusevili i mnoge od nas, koji bi da vam se rado pridruze. Nazalost fizicki ne mozemo iz razno-raznih razloga, ali smo radi da vas posavetujemo. A to je kao da i mi ucestvujemo u ostvarenju vase ideje.

Gos-in Arso, Vi niste u uzrastu gde je potrebano vas savetovati, a i ladja vam je adekvatna za Dunav i Djerdap. Ali ja bih da vas podsetim da odlazite na teritoriju Dunava koja se u mnogome razlikuje od teritorije Dunava u okolini Beograda i Slankamena. A cilj vam je da se lepo provedete i vi i ko ide sa vama. Zato je neophodno da imate neophodne informacije na teritoriji Donjeg Dunava i Djerdapa :
1 ) Veoma cesto i nenadano krece da duva ( i danju i nocu ) Kosava ili Gornjak i nezna se koji je gori za plovidbu ! Prepoznaju se lako, jer uvek duvaju iz istih pravaca. Kosava je obicno "jugo-istocni" vetar, ali na podrucju Velikog Gradista, cesto duva i sa "severo-istoka". Dok Gornjak ( Dunavska Salauka ), uvek duva sa severo-zapada i uvek pracena crnim oblacima, munjama i pljuskovima.
2 ) Na teritoriji Djerdapa, obale su cesce negostoljubive i treba se za ranije informisati i isplanirati gde ce se pristati uz obalu.
3 ) Sidro sa konopcem od najmanje 50 metara je prosto obavezno.
4 ) Svakodnevno pracenje vremenske prognoze je blagorodno.
5 ) Pomocni camac je svakako koristan, ali samo ako je sposoban da sa svojim motorom premesti glavnu ladju iz tacke A u tacku B, kada je to neophodno ! ITD.
Gos-in Arso, do "brane" imate 228 kilometara, kroz nezaboravne predele i samo jos da vas lepo vreme prati, ostace vam to putovanje u secanju do kraja zivota. Verujte mi, ja sam samo hteo da vas podsetim sa nekoliko situacija koje ne treba prevideti, a vi cete se sami snalaziti u toku plovidbe. Srecno vam bilo putovanje i nemojte izbegavati mestane, jer to su drugaciji ljudi, nego ljudi koje srecemo na ulicama Beograda.
Pozdrav i javljajte se sa lica mesta. Bice i nama na Forumu prijatno da vas pratimo.