Autor Tema: Skiper kurs  (Pročitano 51960 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže roninsoll

• Brodski mali
  • *
  • Pol: Muškarac
  • Peace loving ’ man
Odg: Skiper kurs
« Odgovor #60 poslato: 25, 02, 2013, 23:32:54 posle podne »
Mene zanima da li je yahtmaster potreban nekom ko želi profesionalno da se bavi većim brodovima ili mi je to potrebno da naučim jedrenje u plimnim vodama (što bih svakako naučio ako planiram da plovim po istim) kao i druge napredne veštine?

Što se tiče VHF kursa, predavanja jesu na srpskom, ali se insistira na engleskim izrazima koji su svakako obavezni.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #61 poslato: 26, 02, 2013, 01:46:52 pre podne »
Mene zanima da li je yahtmaster potreban nekom ko želi profesionalno da se bavi većim brodovima ili mi je to potrebno da naučim jedrenje u plimnim vodama (što bih svakako naučio ako planiram da plovim po istim) kao i druge napredne veštine?

Što se tiče VHF kursa, predavanja jesu na srpskom, ali se insistira na engleskim izrazima koji su svakako obavezni.

zavisi gde .. u grckoj si mogao da se svercujes i sa UMC-em ako imas znanje, mada sada je veliko pitanje.... nemoras da znas da jedris ako bi recimo vozio one velike glisere i tu je veca lova ali jako malo potraznja...

sto se plimnih voda tice i za mene je to veliko pitanje RYA trazi znanje , mada kako sam cuo ne drndaju ako polazes u mediteranu ...

Van mreže Sci

• Đerdapski kratkodlaki Drekavac
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #62 poslato: 27, 02, 2013, 06:09:04 pre podne »
Sta podrazumevas pod vecim brodom, skiper moze da upravlja brodom do 100brt, ako ces na veci brod treba ti neke skole za kapetane... umnik 6589.
Uskoro pocinje obuka u Beogradu za zapovednika jahte do 100brt, neki kazu ne priznaje se, neki priznaje se, pa ti odluci sta se i koliko priznaje, ovo je luda drzava, tako da se ne zna ni ko pije ni ko placa... kuku
Vozi Miskooooo.....

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #63 poslato: 27, 02, 2013, 09:23:34 pre podne »
Sta podrazumevas pod vecim brodom, skiper moze da upravlja brodom do 100brt, ako ces na veci brod treba ti neke skole za kapetane... umnik 6589.

recimo :

pa sve iznad toga...

Uskoro pocinje obuka u Beogradu za zapovednika jahte do 100brt, neki kazu ne priznaje se, neki priznaje se, pa ti odluci sta se i koliko priznaje, ovo je luda drzava, tako da se ne zna ni ko pije ni ko placa... kuku

a onda te neko jedne veceri dok talasi zapljuskuju obalu negde na mediteranu pita: A na kom brodu si imao trening? a ti kazes u mojoj sobi, a onda pita A na kom brodu si polagao ? a ti kazes "u kancelariji"... a onda onako zacudjeno pogledaju i pitaju "Trebali u toj vasoj Srbiji uopste da vidis brod da bi dobio dozvolu?" a ti mu kazes "naravno da ne"... i bruka i za tebe i za zemlju ...

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #64 poslato: 27, 02, 2013, 09:28:34 pre podne »
To ovi sto idu u Montevideo treniraju na brodu.. stri

Van mreže vlajkogm

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #65 poslato: 28, 02, 2013, 12:56:53 posle podne »
Svedok se javlja! U oktobru 2012. godine sam sa prijateljima hteo da jedrim u Hrvatskoj, međutim charter kompanija nije htela da mi izda jedrilicu i da me prijavi kao skipera na crew listi, jer dozvole izdate u Srbiji se ne priznaju u Hrvatskoj. Takođe su mi poslali dokument koji je Kapetan ovde postavio u nekom od prethodnih poruka.

Ukoliko ste dobri sa ljudima iz charter kompanije, verovatno mogu da vam daju jedrilicu, ali pretpostavljam da u slučaju da dođe do neke nezgode ili vas zaustavi patrola (što ne znam da li se i koliko dešava), i vi i charter kompanija možete imati problema.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #66 poslato: 28, 02, 2013, 20:04:49 posle podne »
dule ima i RYA on line kurseve, ali nista ne znace... ja procitao sta nude i koje su posle povalstice... nema povlastica mora ponovo da se polaze izpocetka.. zasto ih daju nemam pojma...

inace i RYA daje odvojene kurseve za jedrilice , camce , jet skije i slicno...

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #67 poslato: 01, 03, 2013, 21:57:08 posle podne »
Ako su toliko jaki onda može pred regularnom komisijom bilo koje zemlje.

pogotovo pred nasom komisijom  roll4

oni uvek salju ispitivaca, i tako znaju da je neko zaista polozio ....

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #68 poslato: 02, 03, 2013, 09:16:34 pre podne »
Ko to oni? One dijabole koje štite kitove i foke?

RYA salje ispitivace i na kraj sveta ako im se pokriju troskovi ...

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #69 poslato: 02, 03, 2013, 21:43:30 posle podne »
Riju je licensirala : Maritime and Coastguard Agency Velike Britanije...

Imas ovde vise - http://en.wikipedia.org/wiki/Yachtmaster

To take the practical examination, candidates must be aged 18 years or over and require:
Radio Operator's Qualification - A Restricted (VHF only) Radio Operator's Certificate or a GMDSS Short Range Certificate or higher grade of marine radio certificate.
First Aid - A valid First Aid Certificate from the RYA or by Police, Fire and Armed Services.
Minimum seatime - Candidates must have logged at least 50 days, 5 days as skipper, 2,500 nautical miles, including at least 5 passages over 60 nautical miles acting as skipper for at least two of these passages and two should involve overnight passages. Half the qualifying seatime must have been conducted in tidal waters, and all qualifying seatime must be within 10 years prior to the exam.

Ovo je sto RYA trazi da bi i pomislisli da polazete:
50 dana logova na moru
5 dana kao skipper
2500 morskih milja
5 prelaza sa preko 60 milja , od cega kao skipper minim 2

e jedino sto nama ne traze da nam polovina bude u "tidal waters"

ustvari u pravu su nasi , ne moras ni da vidis brod  hahaha

Van mreže STG

« Odgovor #70 poslato: 02, 03, 2013, 22:54:58 posle podne »
Meni ne treba. Imam sve dozvole koje su mi potrebne  sajkaca
Cemu onda silno interesovanje?

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #71 poslato: 02, 03, 2013, 23:13:40 posle podne »
nacionalista je osoba koja voli svoju zemju i zeli joj sve najbolje...

domace Skipperske dozvole su bruka i sramota za zemlju .. znaci nesto najgore...

ti mesas soviniste i nacionaliste definitivno ...

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #72 poslato: 02, 03, 2013, 23:38:01 posle podne »
eee pa nemam ja UMC, izgubio sam je ....

a onda sam otisao da uradim duplikat i trazili su mi identicni iznos koliko je i novo polaganje (recimo 5500din ) ... oterao sam ih u PM na fin nacin i  izasao ... a mozemo da odemo da se odreknem neizdatog duplikata UMC-a , al da mi daju potvrdu !

a posle bacmao pismo glava i ko izgubi plca corbu u Vodenici !

Van mreže vlajkogm

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #73 poslato: 27, 03, 2013, 23:31:00 posle podne »
Svedok se javlja! U oktobru 2012. godine sam sa prijateljima hteo da jedrim u Hrvatskoj, međutim charter kompanija nije htela da mi izda jedrilicu i da me prijavi kao skipera na crew listi, jer dozvole izdate u Srbiji se ne priznaju u Hrvatskoj. Takođe su mi poslali dokument koji je Kapetan ovde postavio u nekom od prethodnih poruka.

Ukoliko ste dobri sa ljudima iz charter kompanije, verovatno mogu da vam daju jedrilicu, ali pretpostavljam da u slučaju da dođe do neke nezgode ili vas zaustavi patrola (što ne znam da li se i koliko dešava), i vi i charter kompanija možete imati problema.
Koju dozvolu si priložio?

Priložio sam dozvolu koju sam dobio u Kapetaniji u Beogradu, a na kojoj piše "UVERENJE o položenom stručnom ispitu za sticanje zvanja upravljača - rukovaoca čamca". Svejedno, prema dokumentu koji smo već ranije pominjali, u Hrvatskoj se ne priznaje ni jedna dozvola izdata u Srbiji.

Nacionalizam je jedno, patriotizam drugo, a realnost nešto sasvim treće. Bio sam na kursu jedrenja u Hrvatskoj gde mi se pružala prilika da polažem tamo, ali sam to odbio jer sam hteo da polažem u Srbiji, svojoj zemlji, i da dobijem dozvolu koja je izdata u mojoj zemlji. Nažalost, tada nisam znao da se naše dozvole tamo ne priznaju.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #74 poslato: 28, 03, 2013, 09:24:50 pre podne »
Bio sam na kursu jedrenja u Hrvatskoj gde mi se pružala prilika da polažem tamo, ali sam to odbio jer sam hteo da polažem u Srbiji, svojoj zemlji, i da dobijem dozvolu koja je izdata u mojoj zemlji. Nažalost, tada nisam znao da se naše dozvole tamo ne priznaju.

ako zelis da jedris u Srbiji jedrices sa UMC dozvolom sasvim legalno ... ako zelis da jedris van zemlje znaj da domaca dozvola svake godine gubi po par zemalja... iskreno mislim da sa domacom dozvolom mozes da jedris u Libiji i Grckoj (zemlje gde za 10 evra zaobidjes zakon) .... u mediteranu ja ne znam zemlju koja priznaje nase dozvole...