Crni lim se kalaise,da bi se u njemu cuvala hrana,npr konzerve,ali mi nije jasno kalaisanje kotlica,jer se kalaj topi na 230 stepeni C,a posto je Zoran potvrdio da se u njemu kuva,ako malo zagori ode kalaj u corbu.
Skoro sam pravio(prepravljao)kotlic od prohromskih burica za pivo,kiselootporni prohrom ima najvecu primenu u prehrambenoj industriji.Bakar nije zdrav,pa se na primer posle izgradnje zgrade uzima uzorak vode iz cevovoda da bi se proverilo da nema tragova bakra u vodi,tj da nisu koristene bakarne cevi,pa se tek nakon analize daje saglasnost za izdavanje upotrebne dozvole.Za izradu burdi za skladistenje vina i rakije ne koristi se aluminijum jer takodje u dodiru sa alkoholom gradi nepozeljna jedinjenja,cak je i emajl sa emajliranog posudja ako se okrnji i proguta otrovan.
Najbolje da kupis prohromski kotlic,jer je on hemijski najneutralniji,na pijacama se prodaju i rostfray kotlici koji su dosta jeftini(u rangu sa emajliranim),to je crni lim preko koga je nanet sloj nikla,pa i on cim se zagrebe pocne da rdja.
Prohromski obicno ima 19%Cr,9%ni i 3%Mo.Cr i Ni mu daju otpornost na koroziju a Mo pojacanu otpornost na kiseline.