Autor Tema: kalajisanje kotliča  (Pročitano 33505 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1687
  • Pol: Muškarac
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
kalajisanje kotliča
« poslato: 12, 06, 2010, 23:50:13 posle podne »

          Dobio sam bakarni kotlić,koji treba ponovo kalajisati.

          Gde može da se nabavi KALAJ 99% čistoće.

          Ne bi se bunio ni ako bi neko napisao uputstvo kako se to radi.
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.

Van mreže Željoni

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 731
  • Pol: Muškarac
Odg: kalajisanje kotliča
« Odgovor #1 poslato: 12, 06, 2010, 23:55:44 posle podne »
Lakše kupiti nov kotlić

Van mreže Zoran

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1687
  • Pol: Muškarac
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
Odg: kalajisanje kotliča
« Odgovor #2 poslato: 14, 06, 2010, 00:17:00 pre podne »

            Nije valjda da niko ne zna gde može da se kupi čist kalaj ?
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.

Van mreže kemppi

  • Veliki dugodlaki Drekavac
  • ****
  • Poruke: 424
  • Pol: Muškarac
Odg: kalajisanje kotliča
« Odgovor #3 poslato: 14, 06, 2010, 00:34:15 pre podne »
Nisam neki strucnjak za lemljenje,koliko znam za rad na povisenim temperaturama se ne koristi kalaj vec srebro,tj tvrdi lem,veca mu je temperatura topljenja,inace kalaj za lemljenje mozes kupiti na buvljaku,samo ti treba i pasta(topitelj).

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16692
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: kalajisanje kotliča
« Odgovor #4 poslato: 14, 06, 2010, 00:46:08 pre podne »
ljudi sta se desava kada taj kalajisani kotlic krene iznad vatre ?

Van mreže Zoran

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1687
  • Pol: Muškarac
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
Odg: kalajisanje kotliča
« Odgovor #5 poslato: 14, 06, 2010, 00:49:04 pre podne »

         Kalaj mi treba za kalajisanje,a ne za letovanje,mora da bude 99% cist.

         Kad se kotlic stavi iznad vatre,verovatno se u njemu kuva  :).
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.

Van mreže giganova

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 647
  • Pol: Muškarac
  • podsetnik sta nam sledi od evrope
Odg: kalajisanje kotliča
« Odgovor #6 poslato: 16, 06, 2010, 07:57:02 pre podne »

          Dobio sam bakarni kotlić,koji treba ponovo kalajisati.

          Gde može da se nabavi KALAJ 99% čistoće.

          Ne bi se bunio ni ako bi neko napisao uputstvo kako se to radi.
Zoki bilo je kalaja na Pancevackom buvljaku,tvrde da je 99% nisam probao.Svojevremeno sam kalaisao pekarske kible i to otprilike ovim redom.
Najbitnije je dobro ocistiti ,po mogucstvu ispeskariti onda u dva tri navrata premazati sonom kiselinom u kojoj je predhodno zagaseno(ubaceno) malo cinka.Zasto se ovo radi pojma nemam.
Potom grejes spoljnju stranu kotlica a na unutrasnju prislonis kalaj i razmazujes.Ja sam utrljavanje vrsio sa vodoinstalaterskom kudeljom a moze i bilo koja teze zapaljiva krpa.Pomeranjem plamena spolja i utrljivanjem iznutra dobijas ravnomeran nanos kalaja.Da napomenem da mi je izvor toplote bila stara let lampa zbog velike temperature koju postize.
Dali postoji jos kakva zavrsna obrada neznam ja je nisam koristio,i ovako je bilo zadovoljavajuce.
Pozzzz

Van mreže Zoran

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1687
  • Pol: Muškarac
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
Odg: kalajisanje kotliča
« Odgovor #7 poslato: 16, 06, 2010, 09:48:04 pre podne »

              Gigo hvala.
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16692
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: kalajisanje kotliča
« Odgovor #8 poslato: 16, 06, 2010, 15:48:16 posle podne »
na kolikoj temepraturi se topi kalaj ?
moze li se desiti da se topi dok spremamo hranu ? recimo gornji delovi posude koji nisu pod vodom to jest sadrzajem kotlica ..

Van mreže MisterTwister

  • Titelski sokozder
  • ****
  • Poruke: 142
Odg: kalajisanje kotliča
« Odgovor #9 poslato: 16, 06, 2010, 21:45:07 posle podne »
Koliko ja znam ranije su se kalajisali bakarni kotlici i kazani za rakiju zato sto je bakar sklon oksidaciji pa se time sprecavalo prenosenje bakarnog oksida u hranu i RAKIJU. Mozda gresim ali pojavom emajla kao finalnog sloja na metalu i upotrebom prehrambenog prohroma (nije svaki prohrom za izradu kotlica i kazana) ova umetnost kalajisanja se polako izgubila. INACHE TREBA BITI VEOMA OBAZRIV SA KALAJEM SA BUVLJAKA JER JE CESTO PRIMESA U U TOM KALAJU OLOVO KOJE JE VEOMA OTROVNO. Preporucio bih koriscenje samo kalaja nekog od svetskih proizvodjacha koji sertifikatom garantuju cisticu a toga nema na pancevackom buvljaku.
Plutam, plivam, ronim, zaranjam, izranjam, nestajem, vraćam se...

Van mreže kemppi

  • Veliki dugodlaki Drekavac
  • ****
  • Poruke: 424
  • Pol: Muškarac
Odg: kalajisanje kotliča
« Odgovor #10 poslato: 16, 06, 2010, 22:28:56 posle podne »
Crni lim se kalaise,da bi se u njemu cuvala hrana,npr konzerve,ali mi nije jasno kalaisanje kotlica,jer se kalaj topi na 230 stepeni C,a posto je Zoran potvrdio da se u njemu kuva,ako malo zagori ode kalaj u corbu.
Skoro sam pravio(prepravljao)kotlic od prohromskih burica za pivo,kiselootporni prohrom ima najvecu primenu u prehrambenoj industriji.Bakar nije zdrav,pa se na primer posle izgradnje zgrade uzima uzorak vode iz cevovoda da bi se proverilo da nema tragova bakra u vodi,tj da nisu koristene bakarne cevi,pa se tek nakon analize daje saglasnost za izdavanje upotrebne dozvole.Za izradu burdi za skladistenje vina i rakije ne koristi se aluminijum jer takodje u dodiru sa alkoholom gradi nepozeljna jedinjenja,cak je i emajl sa emajliranog posudja ako se okrnji i proguta otrovan.
Najbolje da kupis prohromski kotlic,jer je on  hemijski najneutralniji,na pijacama se prodaju i rostfray kotlici koji su dosta jeftini(u rangu sa emajliranim),to je crni lim preko koga je nanet sloj nikla,pa i on cim se zagrebe pocne da rdja.
Prohromski obicno ima 19%Cr,9%ni i 3%Mo.Cr i Ni mu daju otpornost na koroziju a Mo pojacanu otpornost na kiseline.

Van mreže Zoran

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1687
  • Pol: Muškarac
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
Odg: kalajisanje kotliča
« Odgovor #11 poslato: 16, 06, 2010, 23:42:29 posle podne »

               Ajdemo ovako.
 
         Dosao sam do kotlica,koji je u dosta dobrom stanju.Pošto sve što imam
želim da bude funkcionalno,pa i kotlić.Zato želim da ga kalajišem,da posle ne
bi bilo kasno.
         Inače ja imam prohromski kotlić.
         Imao sam rumuski tučani emajlirani kotlić,ali je bio mali pa sam ga poklo-
nio.Ako nekada naletim na malo veči toga tipa,odma ga uzimam,a ovaj alališem.
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.

Van mreže giganova

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 647
  • Pol: Muškarac
  • podsetnik sta nam sledi od evrope
Odg: kalajisanje kotliča
« Odgovor #12 poslato: 17, 06, 2010, 11:16:25 pre podne »
Zoki neznam hemijske sastave nicega pa ni kotlica,ali ih posedujem svih vrsta i tvrdim da su mi jela najukusnija iz bakraca.Bakarnog kalaisanog pertlovanog kotlica,koji je primio milion udaraca cekicem starog ciganina kotlara,da bi stigao na nasu trpezu....
Neverne tome ,nece se kalaj otopiti i upasti u vasu corbicu,nanos kalaja je toliko tanak da nemoze da zasuzi.
Zoki daj slika i zavrsavaj to :good:

Van mreže kemppi

  • Veliki dugodlaki Drekavac
  • ****
  • Poruke: 424
  • Pol: Muškarac
Odg: kalajisanje kotliča
« Odgovor #13 poslato: 17, 06, 2010, 12:22:43 posle podne »
Nisam ja "Neverni Toma",nekad su se za cevovd koristile azbestne cevi,pa je kasnije dokazano da je azbest kancerogen,tako se za cevovod ne koriste ni bakarne cevi jer je takodje i oksid bakra stetan za ljudski organizam.Kalaj nije stetan,ali gde se izgrebe ostaje go bakar,svi se cudimo odakle toliko bolesti,a ne trudimo se da izbegavamo bar ono sto je dokazano stetno po zdravlje,pa sto se mene tice ako je dobar ukus iz azbestnog kotlica,ti kuvaj u njemu i jos ga premazi trafo uljem da malo ocelicis organizam,jer trafo ulje sadrzi radioaktivan element Radon.Slucajno sam radio u ministarstvu ekologije,pa ti mogu preporuciti jos stetnih materija za ljudski organizam,ako resis da se dobro ocelicis.

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16692
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: kalajisanje kotliča
« Odgovor #14 poslato: 17, 06, 2010, 19:06:44 posle podne »
Nisam ja "Neverni Toma",nekad su se za cevovd koristile azbestne cevi,pa je kasnije dokazano da je azbest kancerogen,tako se za cevovod ne koriste ni bakarne cevi jer je takodje i oksid bakra stetan za ljudski organizam.Kalaj nije stetan,ali gde se izgrebe ostaje go bakar,svi se cudimo odakle toliko bolesti,a ne trudimo se da izbegavamo bar ono sto je dokazano stetno po zdravlje,pa sto se mene tice ako je dobar ukus iz azbestnog kotlica,ti kuvaj u njemu i jos ga premazi trafo uljem da malo ocelicis organizam,jer trafo ulje sadrzi radioaktivan element Radon.Slucajno sam radio u ministarstvu ekologije,pa ti mogu preporuciti jos stetnih materija za ljudski organizam,ako resis da se dobro ocelicis.

ljudi ne zezajte se sa kancirogenim stvarima...