Mozemo opet redom da krenemo:
1. ATI zato sto je bilo dostupno, podrzano, dobavljivo. Inace 6 displeya u Full HD rezoluciji, nisu televizori vec monitori Samsung 520DX.
http://www.samsung.com/us/pdf/Datasheet_400DX_460DX_520DX.pdfSjajna rezolucija, odlican kontrast, ATI ih dobro tera, uz aktivne adaptere (mini DVI u DVI).
2. Cini ti se da prozori nisu dobro podeseni, jer se preklapaju, istina je da onaj najdublji nije razvucen preko celog ekrana.
3. Predvidjanje putanje nema, imas kurs i heading (heading samo za brodove koji imaju GPS kompas), pa nagadjaj sam.
4. ETA podrzan.
5. Meteo upozorenja ograniceno, samo u skladu sa Notices to Skippers Standardom su podrzana. Saopstenja takodje u skladu sa NtS (doduse jos uvek u fazi implementacije) bice gotovo za mesec-dva. Ono sto ne garantujem jeste azurnost saopstenja - prosto nije u mojoj nadleznosti, vec u nadleznosti kapetanija.
6. Upozorenje na toksicne materije - recimo da, ali ne samo na njih, nego na svaki opasan teret.
7. Upozorenje gradjanstva - Ista prica kao za saopstenja, u stvari, ista je stvar.
8. Alarmi su podrzani, mozes setovati alarmne zone, na primer, pa kad se nesto mrdne unutra, da iskace alarm, ili kad nesto ulazi ili izlazi iz zone (mozes definisati i pravac i smer). Ako na te vrste alarma mislis. Ako mislis na integrity monitoring, u fazi je implementacije, pa kad neki podsistem ili komponenta ispadne, odma signalizira u centru i salje emailove na odabrane adrese (pa blekberi ili android zvrci) :-)
Ovo ne moze za soma evra, veruj mi ;-)
Inace, national river display je kostao oko 20.000 eur, samo za hardver koji vidis na slici (6 monitora, racunar, grafika, kacenje na zid). I pre nego sto neko pocne da kritikuje kako se rasipaju drzavne pare i pare poreskih obaveznika, prihvatam svaku kritiku kad mi taj koji kritikuje pokaze pasos EU sa svojim imenom.