E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...
Linije Isplativosti za prelazak na generator/elektromotor
zorter:
E tebe bi trebalo u političare, ne bolje u advokate. Važno je gde se stavi tačka a gde zarez.
Ajde malo nas prosvetli tvojim dobrim poznavanjem rada motora svih vrsta.
Ko je tražio podatak o potisnoj sili SUS motora. Nadam se da postoji potisna sila elise da potisne čamac uz ili niz reku.
Vlajko, veruj mi da se motorima i frekventnim kontrolerima bavim 20 godina. Od momenta pojave na tržištu, neke 1994 godine kada sam projektovao i uradio prvi ekstruder za preradu polietilena visoke gustine u homemade verziji. To što ti ne bi stavio trofazni agregat i motor na brod ne znači da to nije dobro rešenje. Ma videćemo ko će biti zadovoljniji kad ga uradimo. Ovako su samo priče tipa “meni se ne svidja i zato nije dobro rešenje“ protiv priče “meni ovo odgovara i ja ću tako raditi“.
Na kraju krajeva niko te i ne tera da menjaš navike. Ja ću prvom prilikom uložiti u prelazak na elektropogon.
ladjaVlajko:
Nigde ja nisam rekao “meni se ne svidja i zato nije dobro rešenje“, pre će biti u stilu “meni ovo ne odgovara i ja tako neću uraditi“, a i to se odnosi samo na trofaznu struju na čamcu. Više puta sam rekao da podržavam elektro pogon i više puta sam rekao da su vam argumenti pogrešni. Kritika je dobronamerna a ne zlobna kako ste je očigledno doživeli.
A obojica (da, i ti Dule, prelistaj stare postove) brkate pojmove oko osnovnih fizičkih veličina, pogotovo oko snage. Vama dvojici je možda jasno na šta ste mislili ali ko čita sa strane može doći do prilično pogrešnog zaključka da je moguće od jednog kW dobiti tri.
Činjenica je da obojica imate praktično iskustvo u upotrebi i elektro pogona i SUS-a i posebno me fascinira što i dalje ne shvatate kako je, zašto je i posebno kada je elektro pogon bolji.
I da ne bude da sam ja neki ekspert za ovo što pišem ... to je gradivo fizike za srednje škole.
broker975fx:
Kako god dobra tema posle 100 godina i sučeljavanje stavova što je potpuno ok, mene samo zanima što onda kamioni ne koriste ovakav vid pogona pošto bi po obrtnom momentu to za njih bilo dobro a lično nisam čuo da se to radi
Pingvin44:
--- Citat: ladjaVlajko 01, 02, 2013, 12:38:52 posle podne ---Slušaj ... ko ustvrdi da od jednog kW dobije tri ima itekako puno da dokazuje.
A ni ja nemam vremena da dokazujem da je to po definiciji perpetum mobile pa eto vidiš postavio sam pitanje a ponudiću ti i deo objašnjenja.
--- Kraj citata ---
--- Citat: zorter 01, 02, 2013, 13:08:50 posle podne ---Zao mi je sto nemam dovoljno vremena da trazim dijagrame elektromotora a i nisu parametri tih tabela kao za motore koji se upotrebljavaju na prevoznim sredstvima.
--- Kraj citata ---
Imate vi na vremena na pretek...
ladjaVlajko:
--- Citat: Dule 01, 02, 2013, 18:11:13 posle podne ---Vlajko, ja znam šta hoću da kažem a to što me ne razumete je vaš problem ha
--- Kraj citata ---
Ma ... i ti si za ffff
A da ne bude da pljujem po elektro motorima ... izbor broj 1 za mene su axial flux brushless dc motori (... ubaci u google).
Znači ... dok SUS ne može ni da prdne ispod 1000 obrtaja, evo sa kakvom efikasnošću rade ovakvi motori - može da potegne max moment na gotovo svakom broju obrtaja i veoma brzo ulazi u opseg gde radi sa manje od 5% gubitaka.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju