e ovaj LSI je nenadmasiv! svaka cast 
...
interesuje me iz kog razloga se ne moze sidriti sa obicnom sajlom kakva je na auto vitlu. cini mi se veoma prakticno i jeftinije ali posto nigdje nisam vidio tako nesto vjerovatno ima debeo razlog za to, samo ne mogu da se dosjetim 
Част је част а пиво је пиво!
Ма, Срећко, за разлику од већине вас који се напловисте ове и сваке друге године по водама наших река и језера, да не помињем ове који се љуљушкају на таласима плавог мора, ја крстарим форумом, па ми некако остане у сећању слика текста и теме. А онда мало "мале сиве ћелије" и ето линка.
Него, у вези питања зашто не би требало користити сајлу... А таман хтедох да кажем да смо и о томе писали, али ево нећу...
Сећам се да сам негде прочитао да је много лакше, у случају нужде, нарочито кад је велика, ножем пресећи сидрени конопац - нож је увек негде при руци. Брица, или неки за чишћење рибе, тек нешто је у чамцу. Али за сајлу то не помаже. А ко носи маказе за резање жице?
А кад кажем "велика нужда", мислим на ситуације кад се сидро заглави и неможете да га извучете на палубу.
Усидрили сте се негде, знате да не би требало на пловном путу, ал' чули сте да баш ту ради сом, кад наиђе самохотка... Треба бежати.
Наилази олуја, треба одмах кренути... Има тога још, живот свашта уме да приреди.
А сајла уме и да се узјогуни, па неће да се мота како човек хоће...
Дакле, сидро, ланац, па конопац. Што дужи и јачи, од оних који тону.