Nautika opšta... > Nautički priručnik
Još malo o sidrenju - namenjeno početnicima i onima koji misle da znaju sve
Kapetan:
@Zankiki i Anstazia .. iskulirajte malo ...
Lepo je Sceka rekao "na reci".. gornja tablica je za morsku varijantu, to tek posle scenkinog posta skapirah ..
E sad more ima struje oko 1-2km na sat (u vecini slucaja) i to nije drama .. ali reke , ove nase, znaju da briju i po 6 km na cas ... sto nikako nije zanemarljivo .. te bi onu gornju tablicu trebalo malo sa zadrskom uzeti u razmatranje ...
ok more ima vetar koji zna da pogura ladju ... ali ...
Meni je na reci jeddrilicu od 7 metara tezine oko 1-1400 kg drzalo brus sidro od 6 kila .. i nikad nije pustilo ...
dell_mare:
Kao početnik, pronađoh se na ovoj temi. Šta mi treba od sidara za brod od 3 tone i 8 metara dužine? Ne mogu da ukačim koja težina minimalna mi je potrebna i na koju dužinu kanapa. Takođe, koji bi bio sistem za namotavanje najefikasniji?
Hvala.
Bakara:
Moje iskustvo je da Danforth sidro odlicno drzi. Za moj brodic od 7.5m, tezine 1.6T, Danforth sidro od 8kg radi bez problema. Do sidra imam 3m lanca, a kanapa imam 25m i pokazalo se dovoljno za neko sidrenje po lokalu i okolini.
dell_mare:
--- Citat: Bakara 13, 05, 2019, 11:39:54 pre podne ---Moje iskustvo je da Danforth sidro odlicno drzi. Za moj brodic od 7.5m, tezine 1.6T, Danforth sidro od 8kg radi bez problema. Do sidra imam 3m lanca, a kanapa imam 25m i pokazalo se dovoljno za neko sidrenje po lokalu i okolini.
--- Kraj citata ---
Hvala i ovde na savetu, posebno u vezi sa dužinom kanapa i lanca. Je l to znači da za moj skoro duplo teži brodić treba duplo teže sidro?
LSI:
--- Citat: dell_mare 13, 05, 2019, 11:30:40 pre podne ---Kao početnik, pronađoh se na ovoj temi. Šta mi treba od sidara za brod od 3 tone i 8 metara dužine? Ne mogu da ukačim koja težina minimalna mi je potrebna i na koju dužinu kanapa. Takođe, koji bi bio sistem za namotavanje najefikasniji?
Hvala.
--- Kraj citata ---
Можда помогне информација из ове теме:
http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,356.msg4073.html#msg4073
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju