Nautika opšta... > Nautički priručnik

Još malo o sidrenju - namenjeno početnicima i onima koji misle da znaju sve

<< < (17/22) > >>

sceka:
Camac 25 stopa, tezina ukupno oko 2,5 t, sidro Delta - 6kg, 30m lanca 6mm. Odlicno drzi na reci, na moru nisam probao. Rezervno sidro: macka 12kg sa 30m konopca (+ 3m lanca 6mm).

hi

Srecko Sojic:
@sceka svaka cast, konkretno i iz prve ruke. da li je ovo rezervno sidro iz odredjenog razloga duple tezine ili je to slucajnost?

sceka:

--- Citat: Srecko Sojic  20, 09, 2015, 14:41:33 posle podne ---@sceka svaka cast, konkretno i iz prve ruke. da li je ovo rezervno sidro iz odredjenog razloga duple tezine ili je to slucajnost?

--- Kraj citata ---

Nije slucajnost. Prema ovim podacima: http://www.svb.de/de/faltklapp-anker-stahl-verzinkt.html za moj camac je trebalo izmedju 8 i 10kg ali sam ja naleteo na rasprodaju i najpriblizniji je bio ovaj od 12kg pa sam ga uzeo zbog toga. Inace da budem najiskreniji sidro slabo drzi po pesku i mulju (na rekama) mozda drzi bolje na moru gde je kamenito dno ali postoji opasnost od zakacinjanja i trebalo bi ga izbegavati. Jedina prednost je zato sto je sklopljivo i lako mu se nadje mesto!

Ako bas treba da dam savet 2 komada delte + lanac + konopac (lakse izvlacenje - manja tezina) ili samo lanac (drzi se ko smrt za babu ali se teze izvlaci) ili kombinacija jedno sidro lanac - glavno a pomocno lanac i konopac.

zankiki:

--- Citat: ANASTASIA II  18, 09, 2015, 17:34:11 posle podne ---Pa ja sidrim i spavam po takvom vetru da vetar odize gumeni camac iz vode.Zato sam i kupio toliko lanca.Oboeim sidro lepo ga ukopam i mirno se spava. Te varijante lanci konopci itd kod mene ne piju vodu. Samo lanac.Pa nije preterao,od viska nikada ne boli glava a kako ce ga podizati e to je vec drugi problem.

--- Kraj citata ---

Ja potpuno razumem u kakvim uslovima se ti sidriš, ali u ovom trenuku, ako se ne varam, nismo pričali o tebi.
Koliko se sećam, čovek je spomenuo Savu, tako da to šta tebi pije ili ne pije vodu i nije bitno.

U medjuvremenu su kolege lepo razradili temu u pravom pravcu, i sve što je rečeno stoji.
Većina nas sa manjim plovilima izvlačimo sidro "na mišiće", tako da je sve to jedan isti problem.

ANASTASIA II:
Slušaj Zankiki, nebitno gde se JA sidrim, nije mi bila namera da to potenciram. Hteo sam samo da pokažem da se i po vetru može biti na sidru. Ne vezano da li je more, reka jezero. A sve to ne zbog toga da se vidi kako ja to kao znam, mogu… ..nego da razbijem strah kod drugih.
Nego ti pošto voliš da se praviš mnogo pametan a pojima nemaš, kada budeš nabio moju miljažu ispod kobilice javi se pa da popričamo. Do tada samo možeš da kažeš " tako je čiko" i da pažljivo slušaš.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju