Nautika opšta... > Nautički priručnik
Još malo o sidrenju - namenjeno početnicima i onima koji misle da znaju sve
dell_mare:
--- Citat: LSI 13, 05, 2019, 12:06:14 posle podne ---
--- Citat: dell_mare 13, 05, 2019, 11:30:40 pre podne ---Kao početnik, pronađoh se na ovoj temi. Šta mi treba od sidara za brod od 3 tone i 8 metara dužine? Ne mogu da ukačim koja težina minimalna mi je potrebna i na koju dužinu kanapa. Takođe, koji bi bio sistem za namotavanje najefikasniji?
Hvala.
--- Kraj citata ---
Можда помогне информација из ове теме:
http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,356.msg4073.html#msg4073
--- Kraj citata ---
Hvala, to je to.
broker975fx:
Sto se kaze nije sve u tezini samog si:). Sidro mu dodje samo jedna stva od celog sistema. 5-6 m lanca pre sidra koje bi za tvoju tezinu bilo ok, recimo 10kg i jedno 25m ozbiljnog konopa bi te pokrilo za vecinu sidrenja pod uslovom da je dubina ispod kobilice 3/4 metara. Sto se tice cine to dizati stavar je kozmeticke prirode za te tezine, najjeftinije tj besplatno je na kicmu a skuplja varijanta na neki lepi vinc. Moje neko iskustvo da se sve do 15 tak kila vadi vise nego opusteno mada znam i neke koji rukama vade sidro od 50 kila
Bakara:
Ja bih se složio sa ovim što je broker napisao. Kolega sa Dunava, a i foruma, ima čamac od oko 2 tone i sidri ga sa danforthom od 6kg. Bitan je oblik sidra, ocigledno mnogo bitniji od težine. Na prospektu za Albin 25, koji po specifikaciji ima 1.6 tona, piše da se preporučuje danforth sidro od 8kg. Pretpostavljam da bi tebi ono od 10kg zadovoljilo potrebe, max 12kg. Inače kad se ukopa, drži odlično po ovim našim terenima na Dunavu.
Siguran sam da će se javiti i kolege sa težim čamcima da kažu šta i oni koriste hi
zankiki:
Marissa ima oko 2.5 tone, danfort od 8kg me svuda drži, doduše, nije baš za miran san u toku...
Spavao sam i više puta i nije se otkačilo, ali obavezno uključen neki gps anchor alarm...
MiletaStamat:
Ja imam Danfort mislim da je 4 ili 4,5 kg. Pasaru Istranku je držalo super, sad ću videti kako će Držati Cranchija koji mislim da ima oko 1000 do 1200 kg. Za svaki slučaj sam nabavio jedno mačak sidro ili kako se već zove, ono sklapajuće od 12 kg. Neće smetati na čamcu ali može da zatreba.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju