Nautika opšta... > Nautički priručnik
Još malo o sidrenju - namenjeno početnicima i onima koji misle da znaju sve
LSI:
Срећко, шалим се ја за пиво али ако буде... нећу одбити.
Што се тиче Брокоеровог коментара... Чекај, да не помисли да сад ја то полемишем зато што је написао да је то што сам ја написао глупост?
Брокеру, није то продукт моје памети (глупости). То су написали неки други људи који о свему томе знају много више од мене. Али зашто пишем коментар?
Зато што то "правило" како је наведено, да се за сидро користи ланац и није правило, већ пракса која се показала оправданом на великим пловилима. То су по правилу већа и тежа пловила и за њихово сидрење потребно је и теже сидро и дужи ланац, али све то више не извлаче руке морнара већ мотори бубњева за намотавање. И у тој варијанти и ланац и сајла могу да обаве посао јер их не слаже људска рука.
За мала пловила, хајде нека се јаве наши са форума и нека кажу ко од њих на пловилу испод десет метара дужине има сидрени ланац дужине 30-70 м.
Колико то наших малих пловила има моторне намотаче за сидрени ланац?
Уверен сам да добро одабрани конопац, с пар метара ланца на делу одмах до сидра, савршено одговара свима нама на малим пловилима који ручно спуштамо (или обарамо) и подижемо сидро.
Јер ланац на почетку, не само због своје тежине којом леже на дно, већ и због своје јачине, неће да се прекине ако при извлачењу запне за неки камен, што може да се деси ако је у питању канап. Али кад се једном нађе на палуби, ланац с канапом лакше је смотати и одложити него сајлу.
zoki novus:
Tako je dr Lazo!
Ja sam na Lakiju u zadnjih 5-6g imao Danford sidro od 12kg , 10 metara obicnog lanca i 40m konopca 14mm.
Camac je tezak oko 4t i nikada mi se nije desilo da popusti sidro.
Do duse zbog sidrenja gde nije pametno izgubio sam par komada ali to nije tema
Kapetan:
to kako ce sidro drzati najmanje zavisi od tezine sidra .... ako je tako onda stavite radijator, ima bar 30 kila ...
Svaka podloga trazi neko sidro .. univerzalnih sidara nema ...
Retko ko ima dva ili tri sidra na brodu , zato se ide na vece tezine ... po meni 2-3 sidra raznih tipova, od 7 ili 8 kila ce drzati brod od jedne tone skoro svugde ...
mi imamo tu varijantu da sta god da radimo debelo preterujemo .. evo sta kazu neki tamo cobani sto ceo zivot provode da brodu
Za ladju od 1100 kg, duzine 7 metara predlazu BRUCE od 2.kg... (?????)
evo tabele pa se uverite : http://www.cncphotoalbum.com/technical/anchorguide.htm
Lanac ima ulogu da prilepi sidro sto vise na dno, da oteza dodatno celu pricu, i da amortizuje udare... sajla nema te momente zato se i ne koristi u nautici toliko ... celo leto sam bio na moru i sajlu na sidru ne vidoh
Srecko Sojic:
kapetane po ovoj racunici dvolitra od piva ce biti sasvim dovoljna 114
LSI:
Хвала Капетану за дати линк.
Ако сте имали времена да погледате шта тамо пише, могли сте видети да је практично све што сам написао раније по овом питању - тачно!
А то ме баш радује, јер сам, очито, добро упамтио оно што сам раније прочитао.
Шта ћете? Једном штребер - увек штребер!
За оне који не владају добро енглеским, ево само мали резиме оног што тамо пише:
- за сва пловила испод десет метара дужине препоручује се комбинација ланац-конпац;
- ланац треба да буде дужи од два и нешто метара (што дужи то боље);
- конопац треба да има дужину тако да с дужином ланца укупно то буде између 4 и 7 дубина на месту сидрења;
- што је укупна дужина сидрењака краћа, тежина сидра треба да буде већа.
Што се тиче података из табеле о врстама и тежинама сидара према дужини/тежини пловила, о дебљинама ланаца и конопаца, то се морате мало и сами потрудити. Постоје таблице за конверзију.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju