Nautika opšta... > Nautički priručnik

Još malo o sidrenju - namenjeno početnicima i onima koji misle da znaju sve

<< < (14/22) > >>

LSI:

--- Citat: Srecko Sojic  18, 09, 2015, 12:54:01 posle podne ---'...

vidim da je kod tebe sve u lancu. pretpostavljam da za laksa sidra moze da ide konopac.

--- Kraj citata ---

Срећко, за сва сидра препорука је да првих неколико метара буде ланац а не конопац. Ланац има сопствену тежину којом легне по дну и тако помаже сидрењу.
(Хехе, како сам паметан! Ма, прочитао сам негде, а има и код нас на форуму сигурно.)
Препорука је да дужина ланца и конопа буду увек бар пет до седам дубина на месту сидрења.
Понављам, погледајте по форуму, писали смо и о тежинама сидара према тежинама бродова. Ако нађем, јавићу у којим темама.

zankiki:

--- Citat: ANASTASIA II  18, 09, 2015, 13:10:46 posle podne ---Hvala, osim Jambo sidra ja na jedrilicu više drugo sidro ne unosim. Nisi ga preterao.

--- Kraj citata ---

Kako nije, ti sidriš 15 tona sa 25kg, a njemu predlažeš da sidri 1 tonu sa 20kg? Jeste da imaš dosta lanca...

Na manjim brodovima nema baš mesta za vinč, a vući 20kg na ledja i ruke nije baš lak posao.
Kao što rekoh meni sa nešto manje od 3 tone 10kg odrađuje posao. I njemu bi sigurno.

LSI:
Oво сам нашао о тежинама сидра по врсти према тежини пловила:
http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,356.msg4073.html#msg4073

Све има на нашем форуму, само треба имати и стрпљења па цуњати.

Srecko Sojic:
e ovaj LSI je nenadmasiv!  svaka cast thumbup

LSI, hajde sto ima na forumu nego znam da sam i pisao na tu temu ali ne mogu da nadjem

znaci 10kg max i bez brige. nista, kad dodjem kuci mjerim sidra pa ce vjerovatno zavrsiti u malim oglasima ovde. mozda nekome treba za tanker ili barzu  roll4

@zankiki na samom vrhu pramca mog krstasa ima otvor koji je sluzio za rezervoar za vodu. sada je samo rupa sa cepom naravno. osacovao sam od prilike da bi se na pramac mogao napraviti kljun, nosac za sidro ili kako se vec zove i spustiti konopac i lanac i unutrasnjost pramca preko te rupe gdje bi moglo da se smjesti elektricno vitlo koje bi moglo da izvuce 10kg.

interesuje me iz kog razloga se ne moze sidriti sa obicnom sajlom kakva je na auto vitlu. cini mi se veoma prakticno i jeftinije ali posto nigdje nisam vidio tako nesto vjerovatno ima debeo razlog za to, samo ne mogu da se dosjetim  sha

ANASTASIA II:
Pa ja sidrim i spavam po takvom vetru da vetar odize gumeni camac iz vode.Zato sam i kupio toliko lanca.Oboeim sidro lepo ga ukopam i mirno se spava. Te varijante lanci konopci itd kod mene ne piju vodu. Samo lanac.Pa nije preterao,od viska nikada ne boli glava a kako ce ga podizati e to je vec drugi problem.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju