Nautika opšta... > Nautički priručnik
Još malo o sidrenju - namenjeno početnicima i onima koji misle da znaju sve
zankiki:
Naravno da ne.
Ovo što je Dule postavio je odlična varijanta za dnevno pecanje, kad se selimo više puta, pecamo u panjevima i slično, pa se očekuje eventualno kačenje.
Da li bi se iko usudio da provodi noć na vodi, a da ga od sigurnosti deli plastična vezica? Ja ne bih, za vas ne znam.
Što se sidra tiče, ja na slične dimezije imam 10kg i nemam problema. Obavezno prvih 5-6-7 metara debeli lanac.
Srecko Sojic:
zankiki hvala
koju debljinu lanca i konopca koristis? sidro vadis rucno?
ANASTASIA II:
Jedrilica 12 metara dužine, težina 15 tona, sidro JAMBO ANKER 25 kg, lanac inox 8 mm 60 metara.
Oborim uvek 5 dubina lanca, zavezem krmom i sidro se ukopa u prvih metar ipo. Onda dignem obrtaje na 1800 i pratim sta se dešava naredni minut. Ako me drži u mestu a do sada je uvek držalo gasim motor, unesem poziciju sidra u dnevnik i mirno spavam. Letos 45 noći na sidru po Severnim Sporadima. Dno uglavnom bilo peščano mada za Jambo Anker potpuno nebitno da li je pesak, mulj, trava…..
Srecko Sojic:
'os kupit sidro anastasia II? roll4....po ovim podacima ja sam ga bas pretjerao da ne kazem us.... izvagacu moja sidra cim dodjem kuci ali sigurno imaju 20tak kilograma
za poliesterskog krstasa od 7m koji ne bi trebao da bude tezi od 800-1000kg mislim da ne treba teze sidro od 7kg
vidim da je kod tebe sve u lancu. pretpostavljam da za laksa sidra moze da ide konopac.
ANASTASIA II:
Hvala, osim Jambo sidra ja na jedrilicu više drugo sidro ne unosim. Nisi ga preterao.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju