Nautika opšta... > Nautički priručnik

Još malo o sidrenju - namenjeno početnicima i onima koji misle da znaju sve

<< < (12/22) > >>

Kapetan:
Vratio se prekjuce :)

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

neptun:
jel si plovio ili je brod na suvom.

Srecko Sojic:
sidro, sidro......

ne mogu da nadjem post od prosle godine vezan za sidro pa cu ponovo pitati ovdje.

kao i svaki diletant po sistemu "sto vise to bolje" kupih danforth i ralo prosle godine. medjutim nakon citanja ove literature i prica iz iskustva skontah da je moje sidro najvjerovatnije sa nekog prekookenskog broda i da moze da izdrzi cunami  oops

poljo mi je vec rekao da obavezno ponesem ostar noz da presjecem kanap jer nema sanse da izvadim ova sidra iz save  tamburanje

u planu je izrada kljuna za smjestanje sidra na pramcu kao i ugradnja elektricnog vinca. e sad, ako bi montirao jedno od ova dva sidra kljun bi bio 1.5 metar, sagorilo bi i vinc sa landrovera ili pokidalo kompletan pramac....

pitanje: koliko maksimalno sidro treba za krstas poliester 7m?

DuleN:
Pogubio sam dosta sidra dok slucajno ne naleteh na jedan interesantan nacin vezivanja. Od kada ovako vezujem sidra, izvlacim svako i to rukama, jednim trzajem, bez po muke...

Osnovna veza je na samom dnu sidra, a za vrat sidra kanap ili lanac se fiksira plasticnom elekro vezicom, koja se jednim trzajem kida kod zaglavljivanja i sidro se okrece naopacke a onda lako vadi:

Odlicno radi kod danford sidra !

LSI:
Дуле, опрости мени неуком на следећем питању.

Овако како је приказано, јасно ми је како ради и зашто се лако вади. Међутим, из искуства које имаш, зар се не догађа да се пластична везица покида од силе којом вода гура чамац и затеже сидерени ланац-канап ако нпр. изненада дуне јачи ветар?

Или је питање можда сасвим безвезе ако има довољне дужине ланца и  конопца која лежи на дну?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju