Nautika opšta... > Nautički priručnik

Još malo o sidrenju - namenjeno početnicima i onima koji misle da znaju sve

<< < (11/22) > >>

Kapetan:
za sada necu sidriti ...
ove godine sam ucestvovao u sredjivanju papirologije za jednog od boljih srpskih skipera..

covek usao u marinu bila guzva on se pomerio u uvalu ...bacio sidro , mirno vece ... sve po propisima ... u toku noci zaduva vetar dok je on odregovao nasukao se krmom na obalu ... 3 dana zezanja sa policijom , vlasnikom broda,  luckim vlastima i slicno ...

ukoliko se sidri ili bas bas zasticena uvala ili da jedan spava na palubi ...

neptun:
Naravno da uvala mora biti zasticena skroz. Ja sam zesce oprezan,  ali bez sidrenja propustas najbolji deo uzivanja u prorodi i miru, a najgore je sto moras da juris mesto u 16h ako je sezona i guzva i propadne ti najlepsi deo dana za plovidbu. Brod ces pre ostetiti u lukama nego na sidristu. Sidro sa lancem neverovatno dobro drzi, ako umes da se dobro usidris. A za marine i lucice nabavi zadjnje sidro i pristajes pramcem, a ne krmom. Mnogo je bolje. Ne moze da se osteti kormilo o kamanje kojeg cesto ima uz pristan, mnogo je lakse uploviti pramcem po jakom vetru i guzvi,  a glavno da ti prolaznici ne vire u brod, vec sedis u miru okrenut ka moru, 

Kapetan:
bas sam sad gledao par brodova koji su pristali pramcem .. dobra je fora... ali kod mene ne izvodljiva.. sa pramca deca ne mogu da na obalu kako treba ...

neptun:
Na sidru u uvali se cesto za noc okrenes par krugova oko sidra, pramac je stalvo okrenut u vetar i otpor je mali, pa sidro drzi, u brodu uopste ne osecas male talase i vetar dok je pramac u vetru. Do 15_
-20kt vetra ako nema talasa nema nikakvih problema,  ako je nevreme mora da se dezura,  al ako najave nevreme ides u marinu.
U stvari nema nikakvih problema ako je uvala dobra i dobro se usidris.

neptun:
Pa ti si sad na brodu?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju