Nautika opšta... > Iskustva sa vode
Opet Gliseri Vs Deplasamnci pa malo i o sikljama i jedrilicama SPOJENO
mossi:
Tema je jako interesantna i definitivno klase Zvezda-Partizan. h44
Terca je divan primer i nikako ga ne treba izostavljati iz ove, a ni sličnih tema.
Onaj ko plovi i pajsuje kao Terca, pokazuje da razume, poznaje i zna da plovi.
Kao što jedriličar poznaje vetar, tako Terca poznaje vodu tj Dunav na svom delu gde je i najčešće.
Ljudi su nekad VESLALI u drvenoj šiklji UZVODNO Dunavom i po 20 km !!!!
A to se ne radi na silu, nego treba nešto i znati - ne samo voleti. stri thumbup
114
SALE NB:
Opet, stvar mišljenja.
Terca svoje znanje i iskustvo nije stekao preko noći. Zar ne mislite da je pomalo neodgovorno savetovati početnicima tako nešto.
Druga stvar je što je lako upoznati Dunav na delu od 10-20km, ljudima koji vole i koriste glisere je to uglavnom premalo.
Priznajem, ja ne poznajem čak ni "svoj" Dunava na taj način, jer mi to znanje za plovidbu mojom čamcem nije bilo potrebno.
Dovoljno mi je da znam gde su plićaci i naperi, kako bih zaobišao te delove.
Terca je pokrenuo temu o pajsovanju, i to jeste zanimljiva tema, to treba znati. Ali nema veze sa ovom temom.
Njegova ušteda u gorivu je produkt njegovog sopstvenofg iskustva i sposobnosti, a nikako opšta karakteristika njegovog čamca.
Već iz ovoga što si napisao je jasno da niko drugi ne bi postigao tu potrošnju sa istim čamcem, osim ako ne poznaje taj deo Dunava tako dobro kao i sam Terca.
STG:
Zasto vlada misljenje da bi vecina ljudi menjala tabanasa za gliser?
I jos odbijaju da to priznaju?
Verujem da vecina vlasnika plovila,ma kakva ona bila,skoro jednako uzivaju na svojim ladjama,ukoliko ih koriste valjano.
Svako bi voleo da ima nesto bolje,novije,ali nema potrebe ocekivati burne reakcije zbog toga.
STG:
Ok,ali cemu sve ovo vodi?
Gliser vs Deplasmanac?Toliko toga za i jos toliko protiv oba navedena...
I sta mislite,kako ce se ovo zavrsiti?Jedino resenje je izvesti kratke zakljucke i zakljucati temu dok smo jos zivi.
Kapetan:
@sale nb
pajsovanje ili kako se vec kaze je po meni nesto sto koristi 90% deplasmanaca, ja ne znam kada si video da iko u deplasmancu ide sredinom matice uzvodno... ja sam tako dosao iako nisam znao put od Donjeg Milanovca do Beograda... malo li je ?
sto se tice havarija, niko me nece ubediti da uzvodnim pajsovanjem pri brzini od 7 km moze da nastane veca ili jednaka havarija kao kada neko ide 40 50 km na sat ... sta ce ovaj sa 7km da uradi ? eventualno da zezne elisu ili iskrivi ogradu ... a ovaj sa 40 km na sat ima velike sanse da izgine... naravno postoje izuzeci ...
@dule
svako od nas bi vozio gliser od 10 metara koji mu ne opterecuje dzep i benzin da sipa na pumpi , a gaz da mu je 10 cm .... e ali vidis pumpe, potrosnja , gaz su stvari koje odbijaju ljude od glisera, a ne samo cena voznje ili glisera... ko kaze da ne bi voleo da ima mogucnost da se skloni i utekne od oluje taj laze, a ko kaze da voli da nosi 100 - 200 litara kanistera goriva i taj laze... sve ima svoje prednosti ...
samardza ima neki brdoski motor i na pocetku sezone sipa 40 - 100 litara i to mu je ceo trosak za gorivo na godisnjem nivou ... a plovi bogami stalno tamo vamo , ako se ne varam ima preko 30 40 dana na vodi pa sad vidi , na gliseru to dodje 2-4 kvalitetne voznje...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju