Nautika opšta... > Iskustva sa vode
Opet Gliseri Vs Deplasamnci pa malo i o sikljama i jedrilicama SPOJENO
Kapetan:
a bre oladite malo sa DMB-om ... to je sasvim ok motor , koga god da znam da ga ima ne zali se i hvali malu potrosnju
sale.m79:
Kapetane kazi to saletu svetniku za brze voznje.
SALE NB:
Što volite da pametujete i izokrećete stvari! tamburanje
DMB je bučan, mastan i pravi dosta vibracija, ali to nadoknadi kroz malu potrošnju. Koliko znam, veoma su pouzdani. Kome je to najbitnije, DMB je dobar izbor.
Problem je što ima samo 10ks i ne može bezbedno da pokreće plovilo od 3-4 tone.
Za manja plovila je ok.
IKA:
Sale sad si i mene sludeo.Desetinu puta si pomenuo ;bezbednost, i bezbednost.
Šta podrazumevaš pod tim _nemože bezbedno da pokreće teže plovilo.To mišljenje mi baš nije jasno.
Ja već jednom rekoh,,svaki vlasnik uglavnom zna mogućnosti svog plovila, pa prema tome sam bira šta je bezbedno , a šta ne.
Bezbednost ne određuje snaga motora već znanje i iskustvo vlasnika plovila.
Uostalom znam da je većina nesreća i udesa proistekla iz neadekvatne i neodgovorne plovidbe vlasnika.
Šta više uveren sam da će pre nesreću izazvati neodgovoran vlasnik glisera nego neki vlasnik metalnog kabinaša sa neadekvatnim motorom.
I daj nam primer neke nezgode koja je izazvana zbog nejakog motora.Ja primera nezgoda , glisera sa prejakim motorima znam nekoliko.
SALE NB:
Uopšte ne ulazim u to koliko je odgovornih ili neodgovornih vlasnika glisera. Čisto ako pogledamo prosečnu starost vlasnika, bez daljnjeg polemisanja sam spreman da prihvatim da vlasnici glisera prave veća i češća sranja. Iako ovde ti i takvi gliseri nisu tema.
Ova tema je započeta tako što je jedan vlasnik glisera pitao druge za savet oko optimalne upotrebe svog novostečenog čamca! Sećate se?!
Pa se javiše mnogi da pametuju o potrošnji svojih deplasmanaca, i na tvrdnje da gliseri po km troše jedva malo više od deplasmanaca, odgovoreno Tercinim je primerom da brodić od 3-4 tone sa motorom od 10 ks, troši samo 0,1l po km.
To je stvarno sjajna potrošnja, ali dobija se na uštrb bezbednosti u plovidbi, pa prema tome, nije baš preporučljivo savetovati drugima ugrađivanje preslabih motora, jer se može desiti nesreća kao što se deslia Brokeru, a to se srećom završilo bez težih posledica.
Pošto su gliseri koji su navedeni kao primer opremljeni motorima koji su adekvatni njihovoj veličini i težini, za realno poređenje potrošnje bi trebalo uzeti samo deplasmance sa adekvatno odmerenim motorima. Tako da Tercin primer baš i ne treba navoditi, imajući u vidu i edukativni karakter ovog foruma.
Bezbednost pre svega određuje tehnička ispravnost plovila, u šta ulazi i adekvatna snaga motora. Iskustvo i odgovornost vlasnika leže u tome da ne upotrebljava plovilo koje je neispravno ili rizično za plovidbu.
Po meni, ne postoji nikakva razlika kad se napravi havarija da li je vlasnik hteo da se k*rči sa gliserom ili je hteo da štedi gorivo, dobije opkladu ili nešto deseto. Odgovornost je uvek ista.
Ova polemika se od početka vodi o tome, ako se uključujete u neku temu, ispratite je od početka, a nemojte da pišete napamet.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju