Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA

Zabrana plovidbe teškim čamcima sa malim motorima - Pitanje za Saleta NB

<< < (5/12) > >>

SALE NB:
Pazi, sa takvim deplasmancem, tu bih i ja razmislio da batalim brzinu i glisiranje.
A opet, kada vidim koliko košta, i kakvi sve gliseri mogu da se uzmu za pola tih para..... a drugih pola da troškam na gorivo! 25648 thumbup

SALE NB:

--- Citat: Pingvin44  01, 04, 2012, 20:39:49 posle podne ---Kada neko tvrdi nešto a onda i samog sebe demantuje i pritom opet samog sebe dovede u opasnost od povrede, lakše ili teže onda bi taj i sam trebao da stavi prst na čelo.
Ali raznih ljudi Bogu hvala ima. Sreća pa smo različiti.

--- Kraj citata ---

Ako sa ovim misliš na moje kupanje u Tikvari, tu si u pravu. Lekcija je naučena, pouke izvučene i plaćene.
I to je primer koliko čamac iz samogradnje sa neadekvatnim motorom može biti opasan, pa bio taj preslab ili prejak.

sale.m79:
Sve jedno koje su klase ali svakako ne koriste vise od 30ks pri krstarenju a i na moru znaju da budu talasi i bure
Zelim da kazem da je snaga motora zavisna od duzine sirine i tezine korita i da je nepotrebno razbacivati se snagom motora.

espresso:

--- Citat: Terca  31, 03, 2012, 00:11:50 pre podne ---@Kapetan, @Dule, @espresso,@HOGAR, @BEGEJ:
najlepše vas molim da se držite teme, znate li za neku normalnu državu u kojoj postoji ovakav propis?

--- Kraj citata ---

naravno da znam.
evo prve nam komsije imaju instituciju "Hrvatski registar brodova" koja regulise sledece:

"HRB je neovisna, neprofitna, prema općem dobru usmjerena javna ustanova koja obavlja:
  klasifikaciju brodova;
  statutarnu certifikaciju brodova u ime nacionalnih pomorskih uprava;
  statutarnu certifikaciju pomorske opreme;
  statutarnu certifikaciju plovila za razonodu;
  certifikaciju sustava za upravljanje kvalitetom.
Misija
Osnovni zadatak (misija) HRB-a, na polju klasifikacije i statutarne certifikacije, jest promicati najviše međunarodno prihvaćene norme u svezi sigurnosti i zaštite života i imovine na moru i unutarnjim plovnim putovima, kao i zaštite okoliša mora i unutarnjih plovnih putova."

vise informacija na http://www.crs.hr/hr-hr/data/usluge/plovilazasportirazonodu/pravilazabrodiceijahte.aspx

i obratite paznju na pravila i "odeljak 2., a u njemu tacka 2.6"

Terca:
Hvala za link, odlično štivo, a nisam za njega znao do sada.

Pročitao sam ceo dokument, a odeljak 2.6 bar 5 puta, ali nisam uspeo da pronađem ograničenje minimalne snage motora, ni spram istisnine, ni inače.

Molim te da mi pomogneš i da mi ukažeš na to mesto.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju