Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA

Konopci za vezanje

<< < (3/16) > >>

Kapetan:
@espresso

--- Citat: espresso  12, 03, 2012, 13:50:36 posle podne ---konopi debljine ispod 8mm su dobri samo za vezivanje bokobrana.

--- Kraj citata ---

upravo to ... ali uvek nadju primenu ... zastavice, cuvarke, krmeni vez pri teglju, tenda , sator...  ma vazda nesto sitno treba vezati, utegnuti i slicno ...
graota je za cuvarku seci sidrenjak od 10 mm

@Sojic
iako nisam bio ljubitelj Bruce sidro (Bruce anchor) mi se jako , jako , jako dobro pokazao na jedrilici 23 feeta oko 1 tone, sto je blisko tebi ...

odmah za njim mi se dobro pokazao i dunford sidro (anchor danforth )

e sad dosta ljudi preferira macak sidro ... ja od njega bezim ko djavo od krsta , jeste imam jedno na ladji al doslo sa ladjom pa sam ga ostavio za pomocno i za nedaj boze...

kad vec ides tamo pazari (mozes i da napravis) jedno zavlacno sidro manjih dimenzija da te drzi u toku  ( drift anchor) ... ovde je omiljena fora da bace kofu na konopcu i kao to je to  56568 ...

invertor naravno kupi, gel akumulator, solarne panele, fish findere , sonare i slicno sve je tamo drastico jetinije nego ovde...

Srecko Sojic:
to to to kapetane to mi treba!
nema nista gore kad otpucam toliki put, dovezem prazan brod i onda vidim da je nesto kod nas tri puta skuplje ili da nema

jel moze neki detalj oko akumulatora i solarnih panela? naravno znam da ide koliko para toliko muzike ali neki prosjek je uvijek dobar parametar :-)

aj da se ne zahvaljujem vise, popicemo nesto i izvrnuti neki rostilj cim budem plovan!

Kapetan:
Inverter OBAVEZNO SINUSNI jacine od 300 watti pa na vise (koliko imas para)
GEL akumulator sto vise ampera, ali ovo je za potrosace ne za motor (cena od 1-2 evra po amper casu) uzimaj preko 100Ah
Solarni panel SAMO MONO CRISTALNI tamo bi trebalo da su oko 1.3 evra po wattu , uzmi preko 100 watti...

Ako si pecaros onda znas koji sonar ti treba...  (Lowrance je ovde izgleda jeftiniji, garmin proveri cene sa perom)
Kartografija , kupi tamo garmina a ovde pazari mape , lowerance ima krljavu mapu
Radio stanica (Marine Band) stacionarnu i rucnu ... ili Stacionarnu sa daljinskim mikrofonom (SIMRAD imas dole u SVB predtsvaljanje jedne idealne)
Glomax antenu za radio stanicu ( u srbiji je izmejdu 40 i 50 evra u garminu )

Pojaseve za spasavanje... na njima imas oznake N50 N75 N100... NE UZIMAJ nista ispod N100 (nema veze sa kilogramima to da se ne zbunis)

Kanape - uzmi jedna kvalitetan karbonski za nedaj boze 10-16mm , kada treba neko da te tegli ili cupa iz blata... imas u jednoj temi kako je broker prosao sa jeftinim domacim kanapom zamalo nije poginuo ...

Wc solja ako je nema na ladji ovde je oko 150 evra tamo jeftinija , obavezno za RUCNOM pumpom, nezezaj se da uzmes sa elektricnom pumpom

Mozda elektircni winch za sidro ali i tamo je skup :(

mozda nije losa ideja uzeti pomocni camac gumenjak tamo ... jeftiniji su i kvalitetniji nego ovde a obicno idu u kompletu za malim 4t motorima... kada uporedis cene izadje da je camac grates...

espresso:

--- Citat: mossi  12, 03, 2012, 14:04:47 posle podne ---Samo blic potpitanje za espressa: Šta se meri kad se kaže lanac 6mm? (debljina mesa karike?)

--- Kraj citata ---
meri se precnik debljine "mesa" karike. nikako sirina ili duzina karike

mossi:
 hi

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju