Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA
ANTI ACTA , SOPA....
Ljuba:
ACTA je skrojena tako da maksimalno iskontrolise protok informacija i to na takav nacin da se SVI smatraju krivim samim tim sto su pristupili informaciji a gonice se po slobodnoj proceni tamo nekoga sem ako ne dokazu da nisu krivi za njeno (bez dozvole vlasnika...ma sta to znacilo) sirenje dalje.
Iza tog predloga zakona stoji mocni politicko-finansijski lobi koji drma planetom i kojem se u opste ne svidja sloboda na Internetu koji oni vise ne mogu da kontrolisu...a zelja svake vlasti je maksimalna kontrola naravno.
Zato su i smislili ovakav koncept, udri po dzepu svakoga i za najbezazleniji oblik kopiranja i onda ce se narodu uterati takav strah u kosti da vise nece smeti ni da pevusi nesto na ulici jer ga neko moze tuziti za pirateriju.
Neka se ne zavaravaju oni koji misle da i ovakav sajt nije u opasnosti...vec se se naci neko ko ce pritisnuti moderatora za objavljene slike vezivanja cvorova (a taj neko je taj cvor mudro patentirao), ili recimo slika necijeg broda ciji vlasnik odma naskoci za odstetu jer je objavljena bez njegove saglasnosti...varijanti ima bezbroj a ideja je da se putem utuzivanja za sve i svasta (a pod maskom zastite intelektualne svojine) populacija natera na maksimalnu samo-cenzuru sto je san svakog ozbiljnog diktatorskog rezima.
Posebnu tezinu ovaj predlog zakona dobija u Srbiji koja je poznata po tome sto vecinu i inace pametnih stvari izokrene do apsurda (tu smo valjda svetski sampioni). On ce dati sjajnu priliku vlastima da ga primene i na ono sto tvorcima ne bi ni palo na pamet, kao recimo ova afera sa pristupom stranim kladionicama. Takvu zabranu (za sada) moze izdati SAMO sud ali ko te pita kad to traze oni koji su na vlasti.
Naravno da se to moze lako zaobici ali obican potrosac bez tehnickog znanja te vrste bice uskracen za pravo da svoj novac trosi tamo gde mu se hoce.
ACTA je propao u Americi (pod nazivom SOPA/PIPA), usled pritiska javnosti (a izbori su blizu) predlagaci su odustali i gurnut je negde u fioku...ali u Evropi je vrlo aktuelan jer je prihvacen u vecini zemalja (mada jos nije ratifikovan u parlamentima) a skoro se cimao i Evropski sud zbog neke tuzbe u tom duhu i tuzba je odbacena...ali opasnost konacnog usvajanja je vrlo prisutna i zato se javnost tamo pokrenula tako da postoji neka nada da to nece proci.
zorter:
--- Citat: Ljuba 29, 02, 2012, 10:14:26 pre podne ---..........................
ACTA je propao u Americi (pod nazivom SOPA/PIPA), usled pritiska javnosti (a izbori su blizu) predlagaci su odustali i gurnut je negde u fioku...
--- Kraj citata ---
Ajde da i mi ovu temu gurnemo u fioku..... do daljneg.
Kapetan:
nema guranja u fioku , jer cemo i mi biti gurnuti u istu ..
Kapetan:
@deda koliko crtaca si prikazao unucima a skinuo si ih sa neta ? znas li kolika je kazna ?
@zorter po krivicnom zakonu za instalaciju garmina na HTC si zasluzio... ne znam koliko godina zatvora,
I za zortera i za dedu ACTA ce ubrzati proces odlaska u "zatvor" jer ce provajder obavestiti peru Garmina i vlasnika prava za crtace da ste vi skinuli te materijale ...
@dule ja sam rekao za nedelju dve posto se provajderi jos bore sa drzavom i pregovaraju a znam da su dobili zvanicne dopise od drzave...
sto se ekrema tice, svaka tehnologija se moze iskoristiti za DOBRO i LOSE, samo od konzumenata zavisi ... Moja deca ne znaju ko je Ekrem ... Ja znam za njega ali sam poslusao dva puta pesmu i otsao dalje na pametnije stvari ... Meni je Ekrem indikator stanja nacije... Nemam nista ni protiv takvih likova, uvek su postojali i uvek ce postojati , na nama je da se nasmejemo i produzimo dalje ...
Ljuba:
--- Citat: Dule 29, 02, 2012, 10:47:55 pre podne ---Zorter ne moze da odgovara ni po kom osnovu ako je davao savet kako instalirati mape...
--- Kraj citata ---
Naravno da sada ne moze...ali po ACTA zakonu ce da moze.
Vrlo slikovito objasnjeno...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju