sto se tice cuvanja...stalno smo na vodi, neki pecaju jutrom, neki vecerima...nas nekolicina i nocu....ribocuvari su nam prijatelji koji pecaju s nama i kontroliraju...mi njih ucimo pecati a oni se nama zahvale izlaskom na teren cim je nesto sumnjivo ...
smudj je frajer medju ribama i ne voli da mu se bas kojekave ribice motaju oko glave...pogotovo ako je jeo i odmara na nekoj stepenici ili iza nekog panja...e dovoljno puta promjenim varalicu s raznim bojama, vibracijama i nacinima prezentacije da ga pocesto ulovim jer me on ustvari samo htio otjerati...mada mahom ce ono sto smatra laganim plijenom uzeti ako ga izgledom i vibracijom podsjeti na ono sto je maloprije pojeo...
a kad se spustis camcem uz obalu....postoje uvijek mjesta koja su izglednija za smudja nego neka druga...sve stepenice od obale, svi rubovi kontratokova su njemu zanimljive pozicije i tu cuci i ceka da mu nesto voda donese....vodostaj i tlak zraka uvijek ga natjeraju da krene u lov i lakse ga je uloviti...ljetni periodi donose ulov u odredjenim dobima dana s obzirom na polozaj mjeseca...postoje 4 trenutka u danu kad je zivotinjska aktivnost najveca....
kad mjesec izlazi i zalazi i kad je mjesec tocno ispod nas i kad je tocno iznad nas.....kad se jedno od ta cetiti perioda poklopi sa izlaskom ili zalaskom smudja onda nam treba velika vreca za ribu....
a ne znam...zima je pa da nesto pisemo zoki