Vrlo često se vodi polemika ,kako na forumima tako i pri susretu nautičara i onih zainteresovanih.
Šta je u stvari samogradnja.Kako mi shvatamo pojam; samogradnja,
Vrlo često se , samogradnja, povezuje i poistovećuje sa čuvenim projektima sa salvete.
Da li je samogradnja moguća i ako se radi po projektima poznatih projektantskih kuća.
Zbog čega se prilikom prodaje , naglašava da je brod rađen po projektu ,recimo Brus Roberts,mada je ceo brod odrađen u samogradnji.Vlasnik ga je sam radio.
Da li je samogradnja neopravdano pripisana, neveštim,nepripremljenim ljubiteljima čamaca,koji na taj način pokušavaju da dođu do plovila.
Da li je moguće da Đena uradi brod za sebe,po projektu BR,i da li je u tom slučaju i to brod iz samogradnje
Koliko znam , svi brodovi koji se naprave kod domađih majstora,u plovidbenim dozvolama imaju upisano da je čamac iz samogradnje.
Da li čamac koji recimo napravi neko od srpskih majstora može da se nazove samogradnja, ako je naručilac sve što je urađeno na čamcu platio drugom.
U velikom broju slučajeva sam slušao tvrdnje da su čamci iz samogradnje,nebezbedni,nekvalitetni,opasni..itd.
Šta mislite, kada bi recimo,poznati nam Bruce Robertss, odlučio da napravi samostalno brod po svom projektu,da li bi to bila samogradnja.
Da li je brod ;Nikola Tesla;koji je otplovio do Amerike i vratio se u srbiju, brod iz samogradnje,i šta njemu piše u plovidbenoj dozvoli.
Po mom shvatanju , brod iz samogradnje je brod koji je vlasnik pravio sam,uz pomoć prijatelja i voljnih da mu pomognu.
Nemogu da prihvatim da je recimo,(poznati nam) brod -luna-samogradnja kad ga nije radio vlasnik,već je plaćen neko ko će ga uraditi,bez obzira što će interijer raditi vlasnik.
I gde je granica između samogradnje i industrijske gradnje.