Autor Tema: Osnove samogradnje  (Pročitano 6832 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže IKA

• Tisa
  • Kapitalac Dunavski
  • Pol: Muškarac
    • trenutno bezimen
  • Brod tip: samogradnja-Ika design-zetovo vlasništvo
  • Marina: Tisa-9km,desna obala,šesta vrba od mosta
  • Veličina: 6,5m
Osnove samogradnje
« poslato: 17, 02, 2012, 21:34:48 posle podne »
Oni koji su imali želju da se oprobaju u samogradnji osnove su učili od Valtera Turnšeka
Oni koji sad žele da se oprobaju u samogradnji, osnove mogu steći posetom sajta Valtera Turnšeka
http://www.walterturnsek.t-com.hr/index.html

Van mreže IKA

• Tisa
  • Kapitalac Dunavski
    • trenutno bezimen
Odg: Osnove samogradnje
« Odgovor #1 poslato: 29, 02, 2012, 22:54:56 posle podne »
Vrlo često se vodi polemika ,kako na forumima tako i pri susretu nautičara i onih zainteresovanih.
Šta je u stvari samogradnja.Kako mi shvatamo pojam; samogradnja,
Vrlo često se , samogradnja, povezuje i poistovećuje sa čuvenim projektima sa salvete.
Da li je samogradnja moguća i ako se radi po projektima poznatih projektantskih kuća.
Zbog čega se prilikom prodaje , naglašava da je brod rađen po projektu ,recimo Brus Roberts,mada je ceo brod odrađen u samogradnji.Vlasnik ga je sam radio.
Da li je samogradnja neopravdano pripisana, neveštim,nepripremljenim ljubiteljima čamaca,koji na taj način pokušavaju da dođu do plovila.
Da li je moguće da Đena uradi brod za sebe,po projektu BR,i da li je u tom slučaju i to brod iz samogradnje
Koliko znam , svi brodovi koji se naprave kod domađih majstora,u plovidbenim dozvolama imaju upisano da je čamac iz samogradnje.
Da li čamac koji recimo napravi neko od srpskih majstora može da se nazove samogradnja, ako je naručilac sve što je urađeno na čamcu platio drugom.
U velikom broju slučajeva sam slušao tvrdnje da su čamci iz samogradnje,nebezbedni,nekvalitetni,opasni..itd.
Šta mislite, kada bi recimo,poznati nam Bruce Robertss, odlučio da napravi samostalno brod po svom projektu,da li bi to bila samogradnja.
Da li je brod ;Nikola Tesla;koji je otplovio do Amerike i vratio se u srbiju, brod iz samogradnje,i šta njemu piše u plovidbenoj dozvoli.
Po mom shvatanju , brod iz samogradnje je brod koji je vlasnik pravio sam,uz pomoć prijatelja i voljnih da mu pomognu.
Nemogu da prihvatim da je recimo,(poznati nam) brod -luna-samogradnja kad ga nije radio vlasnik,već je plaćen neko ko će ga uraditi,bez obzira što će interijer raditi vlasnik.
I gde je granica između samogradnje i industrijske gradnje.

Van mreže bugi

• Veliki Rovac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Tajmen 525
  • Marina: Galija Visnjica
  • Veličina: 5.25
« Odgovor #2 poslato: 01, 03, 2012, 08:48:18 pre podne »
 ok
Za mene je samogradnja kad "vlasnik pravio sam,uz pomoć prijatelja i voljnih da mu pomognu"
Nista lepse i nista sladje  114 koristiti svojih ruku delo
Meni je pobratim atestirani varioc i da se odlucim raditi brodic sigurno bi ga sami napravili. Vec imam u glavi sta i kako bi radili.
E sad,Luna je radjena po zelji vlasnika...koliko je to samogradnja nemam pojma. Mada je malo cudno reci da je samogradnja jer svako ko bi sam mogao napraviti takav brod sigurno bi se time bavio  sajkaca ...
Isto tako me cekaju dva prijatelja da im sredim brodice kompletno...korito je kupljeno polovno a sve ostalo cu im srediti (od nule). Koliko je to samogradnja...korito kupljeno ostalo placeno drugaru da se sredi...hmmm nije to samogradnja (znam da nece doci ni sraf dodati,radje ce platiti)
Obrni,okreni vracamo se na pocetak...samogradnja je kad svoje plovilo uradis sam kopletno uz pomoc prijatelja a ne uz pomoc bravara,stolara i ponekog zanatlije

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #3 poslato: 01, 03, 2012, 09:50:06 pre podne »
samogradnja je sve ono sto se radi bez atesta,  licenci i projekta ... cim se ispune sva tri uslova a camac recimo radi vlasnik onda je u pitanju samo lingvisticka samogradnja...

ja imam veliku zelju da nadjem prostor i sam sagradim svoj brod , ali od toga sam daleko kao IKA od setovanja biosa na ploci :( mada mozda sledece godine krenem u gradnju siklje pa ako bude bruka bar nije mnogo para baceno ...

Van mreže HOGAR

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
    • Hogar Strasni
  • Brod tip: Djena ship ''Hrabri''
  • Marina: ''Nautek'' Zemun
  • Veličina: 11 m
« Odgovor #4 poslato: 01, 03, 2012, 10:29:04 pre podne »
Pojam ''samogradnja'' u plovidbenoj,podrazumeva drasticno manje troskove i maltretiranja,tako da narucioci,cak u poznatim privatnim brodogradilistima,se na kraju odlucuju na termin'' samogradnja''.Takvih je preko 95 posto.Cak sam i ja,jedan veci gliser,posle skidanja plocice poznate marke,uspeo da registrujem kao samogradnju,pre dosta godina,inace bi puko lepu svotu.Danas to ne bih uradio,naravno,onda sam bio zelen i povodljiv  roll4.Dalje,koliko znam projekat,korito,motor,razvod struje,vode,crni tank,propisani materijali,su ono iza cega moze da stane brodogradiliste,i mora,pa onda,uz vece troskove,moze da se registruje kao njihov proizvod,i da se osigura i kasko,jer samogradnju osiguravajuce kuce nece da osiguraju,mislim kasko.Zasto retko dodje u praksi,do istog.Narucioci,obicno podju od toga,ali,usput polako odustaju od propisanih normi i elemenata,pa brodograditelji,normalno ne mogu i nece ni da pokusaju da vade ateste,za pojedine elemente i eto ti samogradnje.Zadovoljni svi.Interesantno,ali,ko je pregovarao sa Vasicem zna,vodilo se kao samogradnja ili ne,doticni na cenu ruku,uvek trazi jos 18 posto,toboze za pdv,pa gde upali ,upali  hahaha .
Kolumbo ko ti dade ladju, j.... te radoznala

Van mreže IKA

• Tisa
  • Kapitalac Dunavski
    • trenutno bezimen
« Odgovor #5 poslato: 01, 03, 2012, 13:30:57 posle podne »
samogradnja je sve ono sto se radi bez atesta,  licenci i projekta ... cim se ispune sva tri uslova a camac recimo radi vlasnik onda je u pitanju samo lingvisticka samogradnja...

ja imam veliku zelju da nadjem prostor i sam sagradim svoj brod , ali od toga sam daleko kao IKA od setovanja biosa na ploci :( mada mozda sledece godine krenem u gradnju siklje pa ako bude bruka bar nije mnogo para baceno ...

HE HE Ika je naučio da setuje BIOS.Al nečačkam da nebi nešto zeznuo.Sad ti pravi čamac.

Nekako je počelo da me iritira shvatanje da je samogradnja ,odmah prihvaćena kao nekvalitetna i manjkava.
Nikad mi ne bi palo na pamet da poredim sa poznatim svetskim proizvođačima,ali ako uporedimo sa našim proizvođačima,uveren sam da brod iz samogradnje može da se napravi kvalitetno i po svim zahtevima projekta.
Ako se radi po projektu ,koji zadovoljava sve standarde,nevidim razloga da se i brod u samogradnji ne uradi kvalitetno. Pa i pored toga bi on bio na nižoj lestvici od onih sagrađenih u nekoj radionici.
vrlo često se dešava da samogradnja bude i skuplja od nabavke fabričkog plovila.Pa i da se kvalitetom podudaraju,samogradnja u tom slučaju ima nižu cenu na tržištu.
Ako smem da uporedim brod koji ja trenutno gradim sa bilo kojim plovilom tih gabarita nekih poznatih brendova,po meni sve ima smisla do momenta kada cena broda koji ja pravim dostigne 30-35% cene fabričkog.
Sve preko toga ne bi bilo opravdano.Kvalitet koji samograditelj može postići je odprilike u tom procentu, u odnosu na fabrički.
Svakako i u samogradnji može da se postigne kvalitet na zavidnom nivou, ali to onda zahteva em dugotrajan rad em finansije koje neretko mogu preći cenu fabričkog modela.
Da li sama pomisao da je to naših ruku delo može da se proceni , koliko košta.
Stotinu pitanja ,i nedoumica ,i ko razveže ovaj čvor svaka mu čast.

Van mreže HOGAR

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
    • Hogar Strasni
  • Brod tip: Djena ship ''Hrabri''
  • Marina: ''Nautek'' Zemun
  • Veličina: 11 m
« Odgovor #6 poslato: 01, 03, 2012, 15:27:46 posle podne »
Iko,samogradnja se vodi i na nacin kako sam ja opisao,i ''svojih ruku delo'',onako kako radis ti  jh .Potpuno si u pravu za cenu proizvodnje,recimo,Abraham 2 je iskostao malo vise,od originalnog Linssena,a ruku na srce,ne moze da se meri sa istim.Usput,ne prihvatam konstataciju da je samogradnja,apriori,nekvalitetna i manjkava.ali,nazalost vecina jeste,jer se ljudi upustaju sa bravarima i variocima,u sopstvenoj reziji,a pri tome nedovoljno obrazovani,po tom pitanju.Onda,naravno,posto smo skloni da generalizujemo,''cela samogradnja je nekvalitetna i manjkava''.Ovo je inace,vec banalizovana tema,skoro smo se smarali,onomad  eek roll4
Kolumbo ko ti dade ladju, j.... te radoznala

Van mreže budens72

• Carpe Diem
  • Brod tip: čelični lim
  • Marina: Dunavac, Petrovaradin
  • Veličina: 12
« Odgovor #7 poslato: 01, 03, 2012, 16:22:52 posle podne »
ne može biti samogradnja čamac ili brod izrađen u radionici za poznatog kupca..... bez obzira na kvalitet izrade....
Dunav je moje more.....

Van mreže BORA-D.T.D.

• Rečni Drekavac
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #8 poslato: 01, 03, 2012, 18:24:21 posle podne »
Gradnja plovila po ,,projektu sa salvete" nije samogradnja u pravom smislu te reci. Takva gradnja se može nazvati samo kao alternativna ili ,,samogradnja" pod znacima navoda. Razumem razloge ljudi koji se upuštaju u takvu gradnju i podržavam ih ali ne bih nikom preporučio da tako radi. Zbog toga, što i pored uloženog truda rezultat takvog rada skoro nikada ne može biti pristojno plovilo.
Prava samogradnja podrazumeva isključivo rad po projektima profesionalnih firmi(ili pojedinaca) čiji projekti omogućavaju ljudima amaterima  da u kućnim uslovima sami izgrade kvalitetno i lepo plovilo. Projekti nisu skupi, koštaju 3-5% od vrednosti materijala. Graditelju je potrebno samo osnovno znanje,volja i strpljenje.  Ovakav način samogradnje, osim što graditelju pruža poseban osećaj zadovoljstva, ima za rezultat plovilo koje je najčešće jeftinije od fabričkog a po kvalitetu i lepoti uglavnom prevazilazi visoko-seriske fabričke modele.
Samogradnja je sve ono sto nije fabricka proizvodnja. Graditelju amateru projekat omogucava da svoj rad podigne na  profesionalni nivo i samo takav rad sa moze nazvati samogradnjom.
Ovo je primer samogradnje www.veltens.nl
« Poslednja izmena: 01, 03, 2012, 19:06:18 posle podne od strane BORA-D.T.D. »

Van mreže mossi

• Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
« Odgovor #9 poslato: 01, 03, 2012, 18:36:53 posle podne »
Slažem se sa Budensom 1000%.
Reč samogradnja, znači: SAM SEBI GRADIM PLOVILO - TAČKA.

Sa salvete ili projekta, jefinije ili skuplje - NEBITNO.

hi

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #10 poslato: 01, 03, 2012, 18:48:28 posle podne »
Ima tu puno stvari a čak i fabrički proizvod ne mora biti ništa bolji od samogradnje. U vreme krize ali i pre toga čak i veliki proizvođači gledaju da uštede i ponešto isfušare. Ima tu i stvar trendova pa tako recimo zadnjih desetak ili petnaestak godina brodovi a posebno jedrilice uglavnom idu u čarter a vlasnici na njima gledaju kako da zarade. Na taj način dobijamo konfekciju u fabričkoj proizvodnji i gomilu brodova koji nisu u potpunosti dorasli moru a sa druge strane imaš lika koji za sebe sam ili uz pomoć raznih majstora pravi brod sa kojim planira da obiđe planetu ili na njemu da živi. Takav brod je uvek bolji od neke konfekciske Bavarije. A sad šta je samograditelj to ti je dobro pitanje jer ispade da je to i onaj koji sve sam radi a i onaj koji sve plaća i onaj koji nešto radi a nešto plaća. Ovom prvom sigurno nije pravo što se ova dva takođe tako nazivaju a ova dva bi najradije voleli da budu kao ovaj prvi ali realno nemaju veštinu, znanje i vreme. Ma najbitnije da se to što se napravi i koristi i živi u skladu sa tim

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #11 poslato: 01, 03, 2012, 22:01:52 posle podne »
malo smo se zakucali oko lingvistike a ne o onome sto se podrazumeva pod samogradnju ....

po meni postoje fabricki brodovi, i brodovi koji se rade u manufakturi ... i jedni i drugi znaju biti losi i dobri ...

@broker
sto se jedrilica tice delimicno si u pravu svaka bavarija, jeno ili bilo koji drugi proizvodjac mora da napravi SEAWORTHY brod, a tek onda se ide na konfekciju... to  uvrezemo misljenje u Srbalja da konfekcijski brod ne valja je extremno pogresno... prosle godine lamar, zole i ja sa konfeksijskim brodom odarsmo crnu goru, a bili smo drugi za 2 minuta  na Terra da Mare (BARI- HERCEG NOVI)... veruj mi Grand Soleil 50 je konfekcija u pravom smislu reci , ali ujedno ima odlicne plovne karakteristike...

cisto da vidis o cemu pricam

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #12 poslato: 01, 03, 2012, 22:03:42 posle podne »
HE HE Ika je naučio da setuje BIOS.Al nečačkam da nebi nešto zeznuo.Sad ti pravi čamac.
e ima upisem kurs za varioca da znas !

Van mreže zorter

« Odgovor #13 poslato: 01, 03, 2012, 22:16:59 posle podne »
Samogradnja, pored nekog znanja podrazumeva i komplet alata za neki ozbiljniji rad. Zato se samogradnja generalno smatra losijom proizvodnjom od fabricke. A da bi se nesto od alata kupilo za potrebe "samogradnje" a potom gurnulo u cosak, jer vise ne treba, je cista utopija. Ko ima novaca za bacanje. A nesto uraditi samostalno, bilo sa "salvete" ili od renomiranog projektanta je sasvim svejedno jer ni jedno nije uradjeno sa pravim materijalima i alatima. Sto neko rece, ako platim nekog da mi ispeskari plovilo da bih ga ofarbao, to vise nije samogradnja vec samofinansiranje. Ali danas vise nije ni vazno kako se dolazi do plovila ako je proizvod vlasnika doveo do ispunjenja zelje. Zasto niko ne radi (ili samo poneko) u samogradnji automobil? Zato sto ne moze na drum bez rigoroznih atesta. Tako ce i samogradnja plovila izgubiti smisao kada zakon bude toliko rigorozan da se ne mogu koristiti plovila bez atesta i to pravog i detaljnog.

Van mreže deda

• Administrator
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
« Odgovor #14 poslato: 01, 03, 2012, 22:39:40 posle podne »
Neko je na jednom sajtu napisao sledece:

Žučne rasprave, tabui, skeptičnost, ushićenje…
Toliko je toga već napisano i rečeno o ovoj temi.
Šta reći, a ne ponavljati se?
Kako opisati taj neverovatan osećaj ”svojih ruku delo”?
A tek radost i zadovoljstvo!
Razmišljam o tome čime bih mogao uporediti stvaralačko nestrpljenje i neizvesnost,
iščekivanje, nadanja i strahovanja…
Svi vi koji ste makar jednom u životu posegli za samogradnjom razumećete…

Oni koji to još nisu iskusili pozivam ih da nam se pridruže!
Jedina prava reč za samogradnju je LJUBAV.
Uvek iskrena, i uvek uzvraćena.
Zaboravite tabu, odbacite strahovanja!
Zaljubite se!
Ako ste već jednom imali priliku da samogradnjom obradujete sebe
podelite tu radost i to iskustvo sa nama.

A sajt se bavi kablovima , muzickim kutijama...............ali moze da posluzi i nama zbog definicije samogradnje!! http://www.dayens.rs/samogradnja.html
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran