Autor Tema: Munje i čamci  (Pročitano 17601 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vlada 69

• Rečni Drekavac
  • Pol: Muškarac
  • Dunav-Sveta reka
???: Munje i čamci
« Odgovor #15 poslato: 18, 02, 2009, 12:09:15 posle podne »
Malo kasnim,ali da dodam nesto.Ovo cisto za one kojima je od skoro "recna voda usla u krvotok".

Nikada,ali nikada ne isplovljavajte kada nevreme vec pocne.Nemam iskustva kako to izgleda na Savi ali na Dunavu sam to doziveo vise puta.Talasi na polovini su i do dva puta veci nego blize obali,tesko je upravljati,visoki a uski camci su skloniji naglom naginjanju i prevrtanju....Mnogo stvari idu u prilog tome da se ostane na obali bilo kakva bila,bez obzira dali imate gde da se sklonite ili ne.Vidjao sam situacije a neki put i pomagao kada se neiskusni upute kuci sredinim Dunava i onda nastaju problemi.Nevreme se istutnji za sat dva pa onda pravac kuci.

Van mreže espresso

• Veliki Rovac
  • BG-509C
« Odgovor #16 poslato: 18, 02, 2009, 12:27:21 posle podne »
@ Vlada 69

nikuda ne zurimo, a tvoje zapazanje je sasvim na mestu. imperativ za sigurnu plovidbu je detaljno proucena vremenska prognoza. prilicno je lakomisleno i neodgovorno isploviti ako postoji saznaje da moze doci do naglog pogorsanja vremena. time se dovodi u opasnost i plovilo i posada.
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže Vlada 69

• Rečni Drekavac
  • Dunav-Sveta reka
« Odgovor #17 poslato: 18, 02, 2009, 12:45:07 posle podne »
Naravo espresso.Ali ne mogu da verujem koliki je broj ljudi koji to ne prate.Ja  sam to neiskustvo platio u mladosti.Medjitim nisu uvek ni prognoze stvar na koju se mozes osloniti-koliko su samo protivurecne i koliko su samo puta omasili.Ovim sam samo zeleo da upozorim one neiskusne a brzoplete da isplove.Treba i to shvatiti, ali ih i treba savetovati,pricati,pricati...Nista lepse nego kad vidis da ljudi lepo upijaju korisne stvari.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #18 poslato: 19, 02, 2009, 01:23:11 pre podne »
kakvi talasi? koliki talasi ? jel mogu ja tuda sigurno da prodjem mojom ladjom letos? nemojte da me plasite bre :)

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #19 poslato: 19, 02, 2009, 02:01:18 pre podne »
a ja zakopao pracku .. reko nece mi trebati.... :wizard:

Van mreže Bane

• Veliki dugodlaki Drekavac
« Odgovor #20 poslato: 19, 02, 2009, 02:10:45 pre podne »
e bre Dule, necu vise da gledam krabe...buranija...
nego pravac u lov na drekavca  :preved:
i nema NAPUSTAJ BROD
Duško Radović: Pametni i skromni ljudi neće ono što ne mogu. Zato se drugima čini da oni mogu sve što hoće.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #21 poslato: 19, 02, 2009, 02:12:11 pre podne »
i nema NAPUSTAJ BROD

kako bre nema ? pa valjda i ja trebam da dam neki doprinos tome :)

Van mreže espresso

• Veliki Rovac
  • BG-509C
« Odgovor #22 poslato: 20, 02, 2009, 11:13:57 pre podne »
kakvi talasi? koliki talasi ? jel mogu ja tuda sigurno da prodjem mojom ladjom letos? nemojte da me plasite bre :)
evo ilustracije talasa kod Donjeg Milanovca (vetar 3 - 4 bofora). snimljeno na regati "Kup Djerdapa" 2005. na zadnje dve slike se vidi moj stari Glastron 175 MX koji je svu silinu vetra i talasa "muski" izdrzao na sidru.
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže Vlada 69

• Rečni Drekavac
  • Dunav-Sveta reka
« Odgovor #23 poslato: 20, 02, 2009, 15:43:36 posle podne »
Dule,citam ovo i setih se.Cini mi se da nisam video na ovom forumu nista o sidrenju.Mozda nebi bilo lose da neko pokrene novu temu.Ne mislim samo ono-postaviti slike,seme ,nego i malo propratnog teksta(pogotovo iz iskustva).Imam nesto iskustva sa jedrenja i naravno sa Dunava ali mislim da ovde ima dosta iskusnijih da zapocnu ovu zanimljivu temu.

Van mreže espresso

• Veliki Rovac
  • BG-509C
« Odgovor #24 poslato: 20, 02, 2009, 15:45:19 posle podne »

Van mreže Vlada 69

• Rečni Drekavac
  • Dunav-Sveta reka
« Odgovor #25 poslato: 20, 02, 2009, 15:49:17 posle podne »
Ups  :good:

Van mreže mossi

• Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
« Odgovor #26 poslato: 21, 03, 2009, 18:56:25 posle podne »
Imao sam sreće da nisam doživeo baš extremne oluje na Dunavu.
Poslednjih nekoliko godina, intenzivno pratim vremesku prognozu na internetu i čim vidim nevreme, ne idem na vodu.
Onaj STRIKEALERT sam nabavio prošle godine i mogu reći da sam bacio 100EUR-a..  :diablo:
Barometar i malo iskustva su ZAKON!
STRIKEALERT je jako osetljiva spravica, smeta mu mobilni, rad 4-taktnog motora, ...
Radi posao, ali puno je to para.. ne vredi to te novce.. da je jedno do 30e .. pa ajde de..
Imam digitalni barometar, e to je već sprava, kad pritisak počne da se survava, i oblaci počnu da se mrče.. bežžžž.
Meni je uglavnom lako.. ja sam za 20minuta u marini..
A i rekao sam.. ne idem ako vidim da će biti gadno..  :good:

Od nevremena, bežim u rukavac, a ne pod drva.
Drva padaju kao snoplje.. nikad ne znaš kad i koje će vetar oboriti..

Van mreže Zoran

• Kapitalac Dunavski
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
Odg: Munje i čamci
« Odgovor #27 poslato: 22, 09, 2009, 11:41:30 pre podne »
Novi sam ovde ali dosta plovim.
U vezi gromova dodao bi moje licno iskustvo.
Imam mikrotinera i kada grmi bacim u vodu bakarnu pletenicu vezanu za osnovu jarbola u vodu.o
Obicno sam uvek na sidru,zbog jarbola.Inace sam citao u literaturi da metalni brodovi nemaju
problema kao plasticni.dDovoljno je zatvoriti se unutra i iskljuciti elektro uredjaje.
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #28 poslato: 28, 07, 2010, 23:49:38 posle podne »
 :good:

mene ako spici grom necu da se brinem ... em ce biti oma gotovo em nece drugi put  ... barem slusajuci statistiku

Van mreže LSI

• LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #29 poslato: 21, 11, 2010, 18:32:03 posle podne »
:good:

mene ako spici grom necu da se brinem ... em ce biti oma gotovo em nece drugi put  ... barem slusajuci statistiku

Kapetane, iako smo mislili da je ova tema ispričana, ja sam upravo na National Geographic pogledao emisiju o munjama. Iako nije bilo ništa o udaru munje u plovne objekte, bio je prilog o čoveku koga je tri puta tresnula!

Prvi put, kada mu je bilo 12 godina, držao se rukom za žičanu ogradu. Munja je udarila u ogradu nekih 200-300 m dalje od njega i prošao je sa jako ispečenim prstima.

Drugi put, kada mu je bilo oko trideset godina, na golf terenu ga je pogodila ali je preko golf opreme odjurila u zemlju i on je ostao praktično nepovredjen.

Treći put, sada već u pedesetim godinama, dok je čovek vozio auto, munja je zveknula u antenu na zadnjem delu auta.
Naravno da mu je spržila kompletnu električnu instalaciju ali ostao je nepovredjen.

Dakle, ta priča da neće grom dva puta - ne pije vodu. Eto, hoće i tri puta ali Baja je neuništiv.